Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem oleju rzepakowego z purre z selera w sosie wiśniowym.
Wykonanie:
Roladki z piersi kurczaka:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekaną
pietruszkę doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastry
szynki parmeńskiej na to pierś z kurczaka i układamy farsz serowo-ziołowy. Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.
Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i stawiamy ją na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemy
około 15-20 minut co jakiś czas obracając i skrapiając olejem.
Puree z selera:
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery , które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby zachowały ładny kolor). Gotujemy do
miękkości i przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy
blenderem . Możemy dodać odrobinę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Sos wiśniowy:
Do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość. Zagęszczamy łyżeczką mąki
ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki podajemy z purre z selera z sosem wiśniowymSkładniki:
- 1 pierś z kurczaka Nasz kurczak
- 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
- 2 łyżki pietruszki
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- sól Kamis
- pieprz Kamis
- przyprawa do grilla
Puree z selera:
- 3 średniej wielkości selery
- 1 łyżka masła
- 500 ml mleka
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
sos wiśniowy:
- 2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
- 4 łyżki miodu,
- 4 goździki,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz Kamis do smaku