Roladki z bakłażana z serem feta

3 października 2013, dodał: Zafira
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 bakłażany
– opakowanie sera feta
– łyżka soku z cytryny
– pęczek szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka mielonej papryki
– pół łyżeczki nasion kminku
– pół szklanki oliwy lub oleju
– sól
– pieprz
– imbir

Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów, oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Rozłożyć na talerzu i odstawić na około 10 minut aż puszczą sok. Szczypiorek zanurzyć w osolonym wrzątku, spłukać pod bieżącą zimną wodą i dobrze osączyć. Zrobić marynatę: obrać i posiekać czosnek, wymieszać z papryką, kminkiem i oliwą, wstawić do lodówki. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, piec około 3 minuty na grillu aż ściemnieją, zdjąć z grilla i gorące zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić ser feta na 12 kawałków, każdy owinąć plastrem bakłażana i związać szczypiorkiem, polać resztkami marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
Jeśli nie możesz grillować bakłażana możesz go ewentualnie upiec w piekarniku.

33



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...