Rolada z piersi kurczaka z szpinakiem i serkiem ricotta

9 stycznia 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pierś z kurczaka to niezwykle łatwe i wdzięczne  w obróbce mięso, można je przygotować szybko jednak aby pozostawało soczyste należy pamiętać o kilku zasadach. Mięso z drobiu łatwo jest niestety zbyt długo trzymając w piekarniku lub na patelni wysuszyć. Kiedy jednak zastosujemy odpowiednią marynatę a czas przygotowania w piekarniku będzie zgodny z przepisem możemy cieszyć się kruchym i naprawdę pysznym daniem. Podajemy przepis na roladę z piersi kurczaka, która dodatkowo jest wzbogacona o szpinak i maślany serek.

składniki:

2 podwójne filety z kurczaka

150 gram ricotty

cebula

100 gram szpinaku

czosnek

olej

bulion drobiowy lub warzywny

2 łyżki śmietany 12 %

sól, pieprz, słodka papryka mielona

jabłko, rozmaryn

 

Każdą pierś przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć solą i pieprzem oraz papryką, delikatnie rozbić każdy płat. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Na obu filetach ułożyć farsz, zwinąć w roladę i obwiązać, podsmażyć z każdej strony, umieścić w nagrzanym piekarniku, obłożyć jabłkiem i rozmarynem, podlać bulionem wymieszanym ze śmietaną, przykryć pokrywą lub folią naczynie do zapiekania, piec około 20 minut.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...