Rolada z piersi kurczaka z szpinakiem i serkiem ricotta

9 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pierś z kurczaka to niezwykle łatwe i wdzięczne  w obróbce mięso, można je przygotować szybko jednak aby pozostawało soczyste należy pamiętać o kilku zasadach. Mięso z drobiu łatwo jest niestety zbyt długo trzymając w piekarniku lub na patelni wysuszyć. Kiedy jednak zastosujemy odpowiednią marynatę a czas przygotowania w piekarniku będzie zgodny z przepisem możemy cieszyć się kruchym i naprawdę pysznym daniem. Podajemy przepis na roladę z piersi kurczaka, która dodatkowo jest wzbogacona o szpinak i maślany serek.

składniki:

2 podwójne filety z kurczaka

150 gram ricotty

cebula

100 gram szpinaku

czosnek

olej

bulion drobiowy lub warzywny

2 łyżki śmietany 12 %

sól, pieprz, słodka papryka mielona

jabłko, rozmaryn

 

Każdą pierś przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć solą i pieprzem oraz papryką, delikatnie rozbić każdy płat. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Na obu filetach ułożyć farsz, zwinąć w roladę i obwiązać, podsmażyć z każdej strony, umieścić w nagrzanym piekarniku, obłożyć jabłkiem i rozmarynem, podlać bulionem wymieszanym ze śmietaną, przykryć pokrywą lub folią naczynie do zapiekania, piec około 20 minut.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...