Rodzaje pieprzu – właściwości i zastosowanie do potraw | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rodzaje pieprzu – właściwości i zastosowanie do potraw

15 marca 2017, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wiele osób nie wyobraża sobie ulubionych potraw bez dodatku, który nadaje ostrości i charakteru. Co ciekawe, pieprz ma wiele właściwości zdrowotnych. Króluje czarny, ale na sklepowych półkach można znaleźć także biały, czerwony, zielony, a także rozmaite mieszanki. Czym różnią się między sobą rodzaje pieprzu i z jakimi daniami najlepiej je łączyć?

 

Pieprz uzyskuje się z jagód krzewu pieprzowca. Właśnie od stopnia dojrzałości tych owoców zależy kolor słynnej przyprawy.

Oto podstawowe rodzaje pieprzu:

Pieprz czarny – najpopularniejszy rodzaj obecny w każdym domu. Uzyskiwany z niedojrzałych, wysuszonych ziaren. Najlepszy zaraz po zmieleniu. Ma pikantny smak, jest najostrzejszy ze wszystkich. Wspomaga odchudzanie, poprawia ukrwienie. Ma uniwersalne zastosowanie – od kanapek i zup po najrozmaitsze dania. Potrawy doprawiamy na początku przyrządzania – ziarnami, na końcu – zmielonym pieprzem.

Pieprz zielony – otrzymywany z najmniej dojrzałych owoców. Używany w postaci zmielonej lub jako całe ziarna – często w zalewie, gdyż suszone nie mają długiej daty ważności. Wśród pozostałych rodzajów wyróżnia się odświeżającym smakiem. Jest intensywny, ale krótkotrwały. Bywa dodawany do zup, kaczki, pierogów, sosów, mięs, ryb, a nawet deserów.

Pieprz biały – uzyskiwany z dojrzałych nasion, które następnie poddaje się fermentacji. Ma łagodniejszy smak niż pozostałe rodzaje, za to wyróżnia się intensywnym zapachem. Przyprawiamy nim sosy, ryby, drób, jaja, zupy, ziemniaki.

Pieprz czerwony –  inaczej różowy. Nie należy do najostrzejszych, ale od czarnego rodzaju odróżnia go bogatszy aromat. Stosuje się go w postaci mielonej lub całych ziaren, które często bywają zakonserwowane w zalewie. Dodatek do sosów (nadaje im ładnego koloru i lekkiego smaku), zup, drobiu, warzyw, ryb, owoców morza. Stosowany także jako dekoracja potraw. Warto wiedzieć, że pieprzem czerwonym określa się kilka przypraw otrzymywanych z różnych roślin oraz mieszanki.

 

Pamiętaj, żeby wstrzymać się od spożywania pieprzu gdy cierpisz na schorzenia układu pokarmowego lub nerek.

 

zobacz również:

  1. Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano
  2. Kardamon: co o nim wiesz?
  3. Cynamon to nie tylko przyprawa!
  4. Czy są siarczany w winie?

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz