Rodzaje pieprzu – właściwości i zastosowanie do potraw

15 marca 2017, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wiele osób nie wyobraża sobie ulubionych potraw bez dodatku, który nadaje ostrości i charakteru. Co ciekawe, pieprz ma wiele właściwości zdrowotnych. Króluje czarny, ale na sklepowych półkach można znaleźć także biały, czerwony, zielony, a także rozmaite mieszanki. Czym różnią się między sobą rodzaje pieprzu i z jakimi daniami najlepiej je łączyć?

 

Pieprz uzyskuje się z jagód krzewu pieprzowca. Właśnie od stopnia dojrzałości tych owoców zależy kolor słynnej przyprawy.

Oto podstawowe rodzaje pieprzu:

Pieprz czarny – najpopularniejszy rodzaj obecny w każdym domu. Uzyskiwany z niedojrzałych, wysuszonych ziaren. Najlepszy zaraz po zmieleniu. Ma pikantny smak, jest najostrzejszy ze wszystkich. Wspomaga odchudzanie, poprawia ukrwienie. Ma uniwersalne zastosowanie – od kanapek i zup po najrozmaitsze dania. Potrawy doprawiamy na początku przyrządzania – ziarnami, na końcu – zmielonym pieprzem.

Pieprz zielony – otrzymywany z najmniej dojrzałych owoców. Używany w postaci zmielonej lub jako całe ziarna – często w zalewie, gdyż suszone nie mają długiej daty ważności. Wśród pozostałych rodzajów wyróżnia się odświeżającym smakiem. Jest intensywny, ale krótkotrwały. Bywa dodawany do zup, kaczki, pierogów, sosów, mięs, ryb, a nawet deserów.

Pieprz biały – uzyskiwany z dojrzałych nasion, które następnie poddaje się fermentacji. Ma łagodniejszy smak niż pozostałe rodzaje, za to wyróżnia się intensywnym zapachem. Przyprawiamy nim sosy, ryby, drób, jaja, zupy, ziemniaki.

Pieprz czerwony –  inaczej różowy. Nie należy do najostrzejszych, ale od czarnego rodzaju odróżnia go bogatszy aromat. Stosuje się go w postaci mielonej lub całych ziaren, które często bywają zakonserwowane w zalewie. Dodatek do sosów (nadaje im ładnego koloru i lekkiego smaku), zup, drobiu, warzyw, ryb, owoców morza. Stosowany także jako dekoracja potraw. Warto wiedzieć, że pieprzem czerwonym określa się kilka przypraw otrzymywanych z różnych roślin oraz mieszanki.

 

Pamiętaj, żeby wstrzymać się od spożywania pieprzu gdy cierpisz na schorzenia układu pokarmowego lub nerek.

 

zobacz również:

  1. Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano
  2. Kardamon: co o nim wiesz?
  3. Cynamon to nie tylko przyprawa!
  4. Czy są siarczany w winie?

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...