Rodzaje orzechów

2 stycznia 2018, dodał: jaga23
Artykuł zewnętrzny

Orzechy są źródłem wielu składników niezbędnych dla naszej diety, zawierają m.in. witaminę E, B1 oraz PP, są źródłem błonnika, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę mózgu, zapobiegają chorobom serca oraz regulują poziom cukru we krwi. Właściwie jedyną ich wadą jest dość duża kaloryczność. Wskazaną przez naukowców, nietuczącą dawką orzechów jest 30 g dziennie, zapewni ona lepsze funkcjonowanie naszego organizmu i nie spowoduje wzrostu masy ciała. Żeby urozmaicić naszą dietę nie musimy się ograniczać tylko do orzechów laskowych, włoskich czy ziemnych. Dziś kupić możemy nawet najbardziej egzotyczne odmiany orzechów i cieszyć się ich niezwykłym smakiem, jedząc je jako przekąskę lub dodając do różnych potraw.

Oto kilka ciekawostek na temat różnych gatunków orzechów:

Pekan

współcześnie uprawia się go w USA, Australii i Afryce Południowej, jest bliskim krewnym orzecha włoskiego, lecz różni się znacznie smakiem – jest o wiele słodszy. Odmiany uprawne tego orzecha mają tak miekką skorupkę, że można ją rozgnieść palcami. Orzechy te zalecane są przez dietetyków ze względu na dużą zawartość witaminy E oraz przeciwutleniaczy, pomagają także zapobiegać takim chorobom cywilizacyjnym jak nadciśnienie czy nadwaga.

Orzech brazylijski

jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Brazylii, właściwie nie jest orzechem lecz nasieniem. W każdym owocu znajduje się ok 15-40 nasion. Drzew, na których rosną te owoce nie uprawia się, korzysta się z dziko rosnących drzew. Ciekawostką może być także to, że orzechy te zawierają aż do 50% tłuszczu, stosuje się go nie tylko do produkcji oleju spożywczego, ale także smarów oraz mydła. Są jednymi z najcenniejszych orzechów na świecie.

Makadamia

jest najdroższym orzechem spotykanym w handlu. Zawierają do 77% tłuszczu, dlatego też muszą być przechowywane w bardzo chłodnym miejscu. Ich obróbki dokonuję się maszynowo ze względu na bardzo twardą skorupę, najpierw obiera się je, następnie suszy i najczęściej praży. Olej zawarty w tych orzechach ma również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Roślinę tę odkrył pewien botanik w 1857 roku i nadał jej nazwę od nazwiska swojego najbliższego przyjaciela Johna McAdama.

Orzechy ziemne

pochodzą z Ameryki Południowej, dziś uprawiane są w Indiach, Chinach oraz Afryce. Mają szerokie zastosowanie w branży spożywczej najczęściej możemy je kupić surowe lub prażone. Często spotyka się je także w miodowej polewie, paprykowej posypce lub nawet chrupkiej otoczce o smaku wasabi. Bez wątpienia są jednymi z najbardziej popularnych orzechów. Zawierają 42-55% tłuszczu i 24-35% białka. Wytwarza się z nich także olej spożywczy oraz przemysłowy, a ze zmielonych orzeszków ziemnych wytwarza się masło fistaszkowe.

Pistacja

moim zdaniem jeden z najsmaczniejszych orzechów na świecie, są one bogate w tłuszcz i proteiny. Orzechy te suszy się i praży razem ze skorupką, można je spożywać jako przekąskę lub dodawać do słodyczy i wypieków.

Pinia

orzechy uzyskiwane z szyszek pinii, które dojrzewają przez 3 lata, dopiero w 4 roku otwierają się łuski szyszki i dają dostęp do jadalnych nasion. Zjada się je na surowo. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu 70% bardzo szybko jełczeją.

Źródła: www.wikipedia.pl, http://www.poradnia.pl/orzechy-wlasciwosci-zdrowotne.html

Zobacz również:

  1. Dlaczego warto jeść orzechy?

  2. Słowniczek przypraw

  3. Rodzaje makaronów

  4. Jak zrobić pesto?