Rodzaje herbat – właściwości i parzenie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rodzaje herbat – właściwości i parzenie

10 stycznia 2017, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Herbata to napój popularny na całym świecie. Oprócz pysznego smaku, odznacza się działaniem leczniczym. Czarna, zielona, biała, czerwona, żółta, turkusowa – każda ma inne właściwości, mimo że pochodzą od jednej rośliny, zwanej herbatą chińską. Różnica tkwi w procesach, którym poddawane są liście.

Warto dowiedzieć się, jaki wpływ na nasz organizm ma konkretny rodzaj herbaty. W ten sposób wybierzemy najodpowiedniejszy dla nas.

1. Herbata czarna – liście są poddawane całkowitej fermentacji


-zwalcza wolne rodniki
-wzmacnia naczynia krwionośne
-ma właściwości odkażające
-oczyszcza układ trawienny
-obniża ciśnienie
-działa pobudzająco
-zmniejsza ryzyko próchnicy
-zwiększa libido
-poprawia koncentrację
Uwaga: zawiera dużo kofeiny.

2. Herbata zielona – liście nie są poddawane fermentacji. Charakteryzuje ją cierpki, gorzkawy smak


-zwalcza wolne rodniki
-ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
-zapobiega chorobom nowotworowym i wrzodom
-przyspiesza przemianę materii
-bogata w wiele minerałów i mikroelementów
-obniża cholesterol
-ma działanie uspokajające
-łagodzi stany zapalne jamy ustnej
Uwaga: pozostawia osad na zębach.

 

3. Herbata biała – najmniej przetworzona, wytwarzana z młodych pączków chińskiej herbaty. Ma delikatny smak


-zwalcza wolne rodniki
-zawiera dwa razy więcej polifenoli niż herbata zielona
-źródło witaminy C, wspomaga odporność
-redukuje stres
-działa pobudzająco
-obniża poziom złego cholesterolu we krwi
-obniża ciśnienie krwi
-wzmacnia kości

4. Herbata czerwona – leżakowana, liście poddawane fermentacji. Popularna Pu-Erh


-zwalcza wolne rodniki
-wzmacnia odporność
-obniża poziom cholesterolu
-właściwości oczyszczające
-poprawia pamięć, koncentrację
-dobrze wpływa na pracę wątroby
-bogata w związki mineralne i mikroelementy
-reguluje przemianę materii
-ma działanie moczopędne

5. Herbata żółta – uznawana za najszlachetniejszą. Długi czas suszenia liści


-zwalcza wolne rodniki
-niewielka zawartość kofeiny
-działanie oczyszczające
-poprawia trawienie
-dobrze wpływa na układ krążenia
-obniża poziom złego cholesterolu we krwi
-działanie przeciwnowotworowe
-wzmacnia kości
-zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu

 

6. Herbata turkusowa – herbata oolong, półfermentowana


-obniża ciśnienie krwi
-bakteriobójcza
-uspokajająca
-obniża poziom złego cholesterolu we krwi
-pomaga spalić tkankę tłuszczową
-poprawia stan skóry (niweluje zmiany trądzikowe i cellulit)
-dobrze wpływa na pracę wątroby i nerek

Herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – wchłania zapachy. Pamiętaj o ważnej zasadzie dotyczącej spożywania wszystkich napojów: co za dużo – to niezdrowo!

 

zobacz również:

  1. Zielona herbata dla smakoszy
  2. Groźne skutki przedawkowania herbaty
  3. Jaką herbatę podawać dziecku?
  4. Prawdy i mity na temat herbaty

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz