Risotto z kurkami

3 czerwca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Risotto z kurkami – dieta ryżowa

Składniki:
grzyby kurki
6 łyżek niesolonego mleka
4 cebule
10 ząbków czosnku
1 szklanka ryżu
5 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżki startego parmezanu
1 pęczek młodej cebuli
oliwa z oliwek np. truflowa lub czosnkowa.

Przygotowanie:
Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć około 2 min. po czym dodać posiekane trzony kurek. Smażyć około 1 min., doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem. Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać czynność do skończenia się bulionu. Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kurkami (blanszowanymi) posypać risotto po rozłożeniu na talerze. Udekorować młodą cebulką i skropić oliwą.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...