Risotto makaronowe z kurczakiem i warzywami
Składniki:
– 250 g Makaronu Międzybrodzkiego ryż
– 150 g fileta z kurczaka
– 1 średnia cebula
– 1 średnia marchewka
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 100 g kapusty pekińskiej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 – 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz, słodka papryka do smaku
– natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Filet z kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w paseczki marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażyć.
Po podsmażeniu do mięsa dodać pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojony w plasterki czosnek. Całość doprawić przyprawami i chwilę poddusić.
Na koniec dodać ugotowany makaron ryżowy, pokrojoną drobno kapustę pekińską i dokładnie wymieszać. Ciepłą potrawę wyłożyć na talerze i udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!