Risotto cytrynowe

20 stycznia 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Risotto to danie włoskie, w którym główną rolę odgrywa ryż. Podawane jest jako danie pierwsze, przed daniem głównym. Kremową konsystencję zawdzięcza starannemu gotowaniu w bulionie, maśle, często z dodatkiem wina. To potrawa pracochłonna, którą przygotowuje się z miłością i cierpliwością. Włosi kochają jeść i wkładają w potrawy serce, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby skosztować czegoś tak niezwykłego. Do risotto najlepiej nadają się odmiany ryżu o krótkich, krągłych ziarnach, na przykład Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli i Padano.

risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe jest niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach, kremowo-maślane z orzeźwiającą cytrusową nutą. Jest to danie, które szczególnie Wam polecam. Delizioso!

 

Składniki:

– szklanka suchego ryżu,
– 1/2 białej cebuli lub 2 szalotki,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1,5 łyżki masła,
– 1/4 szklanki białego wina półwytrawnego lub wytrawnego,
– świeża natka pietruszki (przynajmniej dwie łyżki),
– łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
– 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny,
– 3 szklanki bulionu drobiowego,
– szklanka gorącej wody,
– opcjonalnie parmezan do posypania rozmaryn

 

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzać na patelni. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Wsypać szklankę suchego ryżu i mieszać przez minutę, aby ryż bardzo dokładnie zmieszał się z tłuszczem. Wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Wciąż mieszając dodać szklankę bulionu. Gotować aż ryż „wypije” płyn, a wtedy dolać kolejną szklankę. To samo powtórzyć z trzecią szklanką bulionu, a następnie ze szklanką wody, którą również dolewamy dopiero wtedy, kiedy masa na patelni będzie już gęsta. Należy pamiętać, aby bulion i woda były gorące podczas dolewania. Ryż gotujemy aż będzie miękki, ciągle mieszając. Konsystencja musi być kremowa, ziarna muszą być dobrze ze sobą połączone. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, startą skórkę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Można podawać dekorować rozmarynem.

To danie, które podbiło moje serce od razu po spróbowaniu. A jakie są Wasze sposoby na risotto?



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.