Risotto cytrynowe

20 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Risotto to danie włoskie, w którym główną rolę odgrywa ryż. Podawane jest jako danie pierwsze, przed daniem głównym. Kremową konsystencję zawdzięcza starannemu gotowaniu w bulionie, maśle, często z dodatkiem wina. To potrawa pracochłonna, którą przygotowuje się z miłością i cierpliwością. Włosi kochają jeść i wkładają w potrawy serce, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby skosztować czegoś tak niezwykłego. Do risotto najlepiej nadają się odmiany ryżu o krótkich, krągłych ziarnach, na przykład Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli i Padano.

risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe jest niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach, kremowo-maślane z orzeźwiającą cytrusową nutą. Jest to danie, które szczególnie Wam polecam. Delizioso!

 

Składniki:

– szklanka suchego ryżu,
– 1/2 białej cebuli lub 2 szalotki,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1,5 łyżki masła,
– 1/4 szklanki białego wina półwytrawnego lub wytrawnego,
– świeża natka pietruszki (przynajmniej dwie łyżki),
– łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
– 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny,
– 3 szklanki bulionu drobiowego,
– szklanka gorącej wody,
– opcjonalnie parmezan do posypania rozmaryn

 

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzać na patelni. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Wsypać szklankę suchego ryżu i mieszać przez minutę, aby ryż bardzo dokładnie zmieszał się z tłuszczem. Wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Wciąż mieszając dodać szklankę bulionu. Gotować aż ryż „wypije” płyn, a wtedy dolać kolejną szklankę. To samo powtórzyć z trzecią szklanką bulionu, a następnie ze szklanką wody, którą również dolewamy dopiero wtedy, kiedy masa na patelni będzie już gęsta. Należy pamiętać, aby bulion i woda były gorące podczas dolewania. Ryż gotujemy aż będzie miękki, ciągle mieszając. Konsystencja musi być kremowa, ziarna muszą być dobrze ze sobą połączone. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, startą skórkę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Można podawać dekorować rozmarynem.

To danie, które podbiło moje serce od razu po spróbowaniu. A jakie są Wasze sposoby na risotto?