Relish z cukinii
Artykuł zewnętrzny
Pasuje do mięsa pieczonego oraz duszonej ryby.
Składniki: 1 kg małych cukinii, 4 cebule, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka oleju chilli, 200 ml octu bianco, 80 g brązowego cukru, szczypta pieprzu, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka posiekanego rozmarynu.
Przygotowanie: cukinię umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w małą kostkę. W duzym rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać cukinię, krótko poddusić. Doprawić do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą. Wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Cały czas mieszać. Dodać rozmaryn. Wymieszać. Mozna wsadzić do słoików.