Refluks wtórny – gdy znane są przyczyny, np. ciąża, stan pooperacyjnym leczeniu achalazji, zwężenie odźwiernika i in.
Przyczyn tego schorzenia jest kilka, z jednej strony jest ono spowodowane zaburzeniami motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego, z drugiej zaś naruszeniem bariery śluzówkowej, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia struktury przełyku. Dodatkowym czynnikiem jest ekspozycja nabłonka przełyku na działanie soku żołądkowego, a w szczególności kwaśnego kwasu solnego żołądka lub zasadowego soku dwunastnicy. Do czynników mogących wpływać na rozwój choroby należą też: ciąża, cukrzyca, sklerodermia, zabiegi na żołądku i przełyku. Zapadalność na to schorzenie wzrasta z wiekiem, jak również w wieku starszym stwierdza się cięższy przebieg i zaawansowanie zmian zapalnych. Zauważa się też przewagę zachorowań wśród mężczyzn.
Badaniem diagnostycznym jest pH–metria przełyku, która pozwala ocenić zmiany pH (stężenia jonów wodorowych) w przełyku. W 24-godzinej pH-metrii możliwe jest prześledzenie zmian pH w przełyku podczas zwykłych codziennych czynności. W ten sposób można zidentyfikować wiele czynników środowiska naturalnego wywołującego refluks.
Wykonuje się także badanie endoskopowe, które umożliwia ustalenie zaawansowania stopnia choroby oraz pobranie wycinków i ew. pozwala wykluczyć inne schorzenia, a w szczególności choroby nowotworowe.
Manometrię przełyku wykonujemy w celu oceny napięcia dolnego zwieracza przełyku oraz jego czynności motorycznej.
Do podstawowych i dość uciążliwych objawów należą:
Uczucie pieczenia odczuwane za mostkiem, czyli zgaga (więcej o zgadze przeczytaj TUTAJ) z napływaniem do ust piekącego płynu.
Puste lub kwaśne odbijania
Zwracanie treści żołądkowej, rzadziej wymioty – często nie poprzedzone żadnymi objawami zwiastunowymi, powoduje to objaw nieprzyjemnego zapachu z ust oraz uczucie pieczenia i goryczy w jamie ustnej; dolegliwości te nasilają się w następstwie schylania się lub też przyjmowania pozycji leżącej po posiłku
Dysfagia (trudności w połykaniu), spowodowane są zaburzeniem motoryki, bądź możliwymi przewężeniami przełyku – jako następstwo powtarzających się zmian zapalnych; należy jednak pamiętać, że może to być jeden z podstawowych objawów choroby nowotworowej przełyku
Odynofagia (bolesne połykanie) spowodowane jest nasilonymi zmianami zapalnymi przełyku i sugeruje możliwość istnienia zmian nadżerkowych lub też owrzodzenia przełyku
Bóle w klatce piersiowej często trudne do zróżnicowania z objawami choroby niedokrwiennej serca (przyczyny – jak odynofagia)
Krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego (rzadko), dotyczą 1-2 % chorych
Może dojść do podrażnienia strun głosowych, dróg oddechowych i do powikłań płucnych. Zdarza się tak, gdy zawartość żołądka cofając się przez przełyku dostaje się do gardzieli i stąd jest zasysana do układu oddechowego. Sytuacja taka powstaje najczęściej w czasie snu.
Modyfikacja stylu życia jest podstawowym elementem terapii niezależnie od stopnia choroby. Co przede wszystkim należy zrobić?
– zaniechaj palenia tytoniu
– zmniejsz masy ciała w przypadku nadwagi
– spożywaj mniej obfite posiłki, uważaj, by były raczej z niska zawartością tłuszczu
– posiłki spożywaj powoli, dokładnie je przeżuwaj i zwiększ odstępy między połknięciami
– spaceruj po posiłkach
– powstrzymuj się od jedzenia na 3 godziny przed snem
– unieś wezgłowie łóżka o około 15 cm
– nie noś obcisłej odzieży, wybieraj ubrania luźne, nie uciskające na jamę brzuszną
– przeciwwskazane są nadmierne ćwiczenia fizyczne, szczególnie dotyczące mięśni brzucha
Leczenie dietetyczne w chorobie refleksowej polega na zastosowaniu diety lekkostrawnej z ograniczoną podażą tłuszczy oraz ubogiej w błonnik. Dieta pozbawiona jest przypraw drażniących, potrawy maja smak łagodny, a temperatura przyjmowanych pokarmów jest albo równa pokojowej (20 –25 oC) albo zbliżona do temperatury ciała.
Posiłki powinno się spożywać nawet 5 – 6 razy dziennie, ale w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka. W przypadku, gdy objawy refluksu już nas dopadną warto wypić szklankę wody, aby „oczyścić” przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych lub szklankę mleka, która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku, a przy okazji także działając „czyszcząco” jak woda
Produkty zalecane:
– pieczywo czerstwe, pszenne, jasne
– ziemniak gotowane
– nabiał odtłuszczony: mleko, jogurty, kefiry, maślanka, kawa zbożowa z mlekiem,
– chude mięsa – cielęcina, schab, królik, indyk, w małych ilościach wołowina
– marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.
– mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
– owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów
– niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).
– przyprawy łagodne
Produkty przeciwwskazane:
– świeże pieczywo
– tłuste mięsa i wędliny
– sery żółte, topione, pleśniowe
– warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa
– czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe
– napoje gazowane, napoje z kakao i czekoladą, soki cytrusowe
Surowce do przygotowania potraw powinny być świeże i możliwie dobrych gatunków. Produkty bogate w błonnik podlegają większemu ograniczeniu, a zastosowane w diecie wymagają rozgotowania i przetarcia.