Refluks żołądkowo-przełykowy

23 kwietnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

 

REFLUKS, to wsteczny odpływ treści żołądkowej do przełyku w przebiegu niewydolności wpustu. Wyróżnia się trzy rodzaje tego zjawiska:

Refluks fizjologiczny – występuje niekiedy u zdrowych, po obfitującym w tłuszcz lub alkohol posiłku

Refluks pierwotny – zaburzony mechanizm zamykania dolnego zwieracza przełyku, niewyjaśnionego pochodzenia

Refluks wtórny – gdy znane są przyczyny, np. ciąża, stan pooperacyjnym leczeniu achalazji, zwężenie odźwiernika i in.

Przyczyn tego schorzenia jest kilka, z  jednej strony jest ono spowodowane zaburzeniami motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego, z drugiej zaś naruszeniem bariery śluzówkowej, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzenia struktury przełyku. Dodatkowym czynnikiem jest ekspozycja nabłonka przełyku na działanie soku żołądkowego, a w szczególności kwaśnego kwasu solnego żołądka lub zasadowego soku dwunastnicy. Do czynników mogących wpływać na rozwój choroby należą też: ciąża, cukrzyca, sklerodermia, zabiegi na żołądku i przełyku. Zapadalność na to schorzenie wzrasta z wiekiem, jak również w wieku starszym stwierdza się cięższy przebieg i zaawansowanie zmian zapalnych. Zauważa się też przewagę zachorowań wśród mężczyzn.

 

Badaniem diagnostycznym jest pH–metria przełyku, która pozwala ocenić zmiany pH (stężenia jonów wodorowych) w przełyku. W 24-godzinej pH-metrii możliwe jest prześledzenie zmian pH w przełyku podczas zwykłych codziennych czynności. W ten sposób można zidentyfikować wiele czynników środowiska naturalnego wywołującego refluks.

Wykonuje się także badanie endoskopowe, które umożliwia ustalenie zaawansowania stopnia choroby oraz pobranie wycinków i ew. pozwala wykluczyć inne schorzenia, a w szczególności choroby nowotworowe.

Manometrię przełyku wykonujemy w celu oceny napięcia dolnego zwieracza przełyku oraz  jego czynności motorycznej.

Do podstawowych i dość uciążliwych objawów należą:

  • Uczucie pieczenia odczuwane za mostkiem, czyli zgaga (więcej o zgadze przeczytaj TUTAJ) z napływaniem do ust piekącego płynu.
  • Puste lub kwaśne odbijania
  • Zwracanie treści żołądkowej, rzadziej wymioty – często nie poprzedzone żadnymi objawami zwiastunowymi, powoduje to objaw nieprzyjemnego zapachu z ust oraz uczucie pieczenia i goryczy w jamie ustnej; dolegliwości te nasilają się w następstwie schylania się lub też przyjmowania pozycji leżącej po posiłku
  • Dysfagia (trudności w połykaniu), spowodowane są zaburzeniem motoryki, bądź możliwymi przewężeniami przełyku – jako następstwo powtarzających się zmian zapalnych; należy jednak pamiętać, że może to być jeden z podstawowych objawów choroby nowotworowej przełyku
  • Odynofagia (bolesne połykanie) spowodowane jest nasilonymi zmianami zapalnymi przełyku i sugeruje możliwość istnienia zmian nadżerkowych lub też owrzodzenia przełyku
  • Bóle w klatce piersiowej często trudne do zróżnicowania z objawami choroby niedokrwiennej serca (przyczyny – jak odynofagia)
  • Krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego (rzadko), dotyczą 1-2 % chorych
  • Może dojść do podrażnienia strun głosowych, dróg oddechowych i do powikłań płucnych. Zdarza się tak, gdy zawartość żołądka cofając się przez przełyku dostaje się do gardzieli i stąd jest zasysana do układu oddechowego. Sytuacja taka powstaje najczęściej w czasie snu.

Modyfikacja stylu życia jest podstawowym elementem terapii niezależnie od stopnia choroby. Co przede wszystkim należy zrobić?

 

– zaniechaj palenia tytoniu

– zmniejsz masy ciała w przypadku nadwagi

– spożywaj mniej obfite posiłki, uważaj, by były raczej z niska zawartością tłuszczu

– unikaj ostrych przypraw, czekolady, alkoholu, pokarmów i napojów wywołujących wzdęcia

– posiłki spożywaj powoli, dokładnie je przeżuwaj i zwiększ odstępy między połknięciami

– spaceruj po posiłkach

– powstrzymuj się od jedzenia na 3 godziny przed snem

– unieś wezgłowie łóżka o około 15 cm

– nie noś obcisłej odzieży, wybieraj ubrania luźne, nie uciskające na jamę brzuszną

– przeciwwskazane są nadmierne ćwiczenia fizyczne, szczególnie dotyczące mięśni brzucha

 

Leczenie dietetyczne w chorobie refleksowej polega na zastosowaniu diety lekkostrawnej z ograniczoną podażą tłuszczy oraz ubogiej w błonnik. Dieta pozbawiona jest przypraw drażniących, potrawy maja smak łagodny, a temperatura przyjmowanych pokarmów jest albo równa pokojowej (20 –25 oC) albo zbliżona do temperatury ciała.

Warto ograniczyć produkty mogące  zwiększyć wydzielanie  kwasów żołądkowych (wywary mięsne, galarety), wyeliminować należy napoje gazowane (zwiększające odbijanie).

Posiłki powinno się spożywać nawet 5 – 6 razy dziennie, ale w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka. W przypadku, gdy objawy refluksu już nas dopadną warto wypić szklankę wody, aby „oczyścić” przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych lub szklankę mleka, która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku, a przy okazji także działając „czyszcząco” jak woda


Produkty zalecane:

– pieczywo czerstwe, pszenne, jasne
– ziemniak gotowane
– nabiał odtłuszczony: mleko, jogurty, kefiry, maślanka, kawa zbożowa z mlekiem,
– chude mięsa – cielęcina, schab, królik, indyk, w małych ilościach wołowina
– marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.
– mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
– owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów
– niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).
– przyprawy łagodne


Produkty przeciwwskazane:

– świeże pieczywo
–  tłuste mięsa i wędliny
– sery żółte, topione, pleśniowe
– warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa
– czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe
– napoje gazowane, napoje z kakao i czekoladą, soki cytrusowe

– alkohol
– ostre przyprawy – pieprz, chilli, curry

Surowce do przygotowania potraw powinny być świeże i możliwie dobrych gatunków. Produkty bogate w błonnik podlegają większemu ograniczeniu, a zastosowane w diecie wymagają rozgotowania i przetarcia.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Jak pozbyć się zgagi?
  2. Zakwaszony organizm
  3. Popijać czy nie popijać posiłki?
  4. Jak oczyścić swój organizm z toksyn?