Ragout z jajek i z brokułami

13 lutego 2011, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 75 dkg.brokułów,
  • 8 jaj,
  • 1 puszka obranych pomidorów,
  • 25 dkg.wędliny,np.kiełbasy szynkowej,gotowanego baleronu,itp.
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 strąk zielonej pepperoni,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pieprz i sól.

Brokuły oczyścić,umyć i podzielić na małe różyczki.Wrzucić do gotującej osolonej wody i gotować na małym ogniu ok.5 minut.

Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić na ćwiartki.

Pomidory zmiksować.

W rondlu lub garnku rozgrzać olej,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,wędlinę,oczyszczone z nasion i pocięte w krążki pepperoni i posiekany czosnek. Całość poddusić. Dodać sos z pomidorów. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez 3 min. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z sosem i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć ćwiartki jaj i brokuły. Danie doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

file1297529050