Ragout z jajek i z brokułami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 75 dkg.brokułów,
- 8 jaj,
- 1 puszka obranych pomidorów,
- 25 dkg.wędliny,np.kiełbasy szynkowej,gotowanego baleronu,itp.
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 strąk zielonej pepperoni,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- pieprz i sól.
Brokuły oczyścić,umyć i podzielić na małe różyczki.Wrzucić do gotującej osolonej wody i gotować na małym ogniu ok.5 minut.
Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić na ćwiartki.
Pomidory zmiksować.
W rondlu lub garnku rozgrzać olej,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,wędlinę,oczyszczone z nasion i pocięte w krążki pepperoni i posiekany czosnek. Całość poddusić. Dodać sos z pomidorów. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez 3 min. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z sosem i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć ćwiartki jaj i brokuły. Danie doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.