Racuchy z truskawkami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Akurat na sezon truskawkowy.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 50 dag truskawek
  • 2 jajka
  • 1 duża śmietana ( 1 ½ szklanki )( lub jogurt)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + cukier do posypania
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • bita śmietana

Żółtka zmieszać ze śmietaną ( jogurtem ) , proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym , mąką , szczyptą soli . Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć umyte i odsączone truskawki ( ok. 15 dag odłożyć do posypania racuchów ). Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z bitą śmietaną , posypane cukrem i malinami .
Owoce dodawać do ciasta w ostatnim momencie bo puszczą sok i ciasto się rozrzedzi. Podawać na świeżo , bo jak poleżą to zmiękną .

nadesłane: Babciagramolka