Racuchy z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Akurat na sezon truskawkowy.
Czas :30 minut
Składniki :
- 50 dag truskawek
- 2 jajka
- 1 duża śmietana ( 1 ½ szklanki )( lub jogurt)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru + cukier do posypania
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- bita śmietana
Żółtka zmieszać ze śmietaną ( jogurtem ) , proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym , mąką , szczyptą soli . Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć umyte i odsączone truskawki ( ok. 15 dag odłożyć do posypania racuchów ). Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z bitą śmietaną , posypane cukrem i malinami .
Owoce dodawać do ciasta w ostatnim momencie bo puszczą sok i ciasto się rozrzedzi. Podawać na świeżo , bo jak poleżą to zmiękną .
nadesłane: Babciagramolka