Racuchy z truskawkami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Akurat na sezon truskawkowy.

Czas :30 minut

Składniki :

  • 50 dag truskawek
  • 2 jajka
  • 1 duża śmietana ( 1 ½ szklanki )( lub jogurt)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + cukier do posypania
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • bita śmietana

Żółtka zmieszać ze śmietaną ( jogurtem ) , proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym , mąką , szczyptą soli . Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć umyte i odsączone truskawki ( ok. 15 dag odłożyć do posypania racuchów ). Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z bitą śmietaną , posypane cukrem i malinami .
Owoce dodawać do ciasta w ostatnim momencie bo puszczą sok i ciasto się rozrzedzi. Podawać na świeżo , bo jak poleżą to zmiękną .

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...