Racuchy – różne pyszne przepisy
Czy znacie kogoś kto nie kocha racuchów? Są pyszne, proste w wykonaniu i przypominają nam o dzieciństwie. Zobaczcie jakie wariacje racuchów dla Was przygotowałam. Dajcie znać, jaki macie ulubiony i sprawdzony przepis.
Racuchy z jabłkami
Co kupić?
- 2 średnie jajka
- szklanka ciepłego mleka – 250 ml
- 2 średnie jabłka – 400 g
- 1,5 szklanki mąki pszennej – 250 g
- pół płaskiej łyżeczki sody
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
W misce zmiksujcie jajka oraz ciepłe mleko. Dodajcie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie całość zmiksujcie na gładkie ciasto. Odstawcie ciasto i w międzyczasie obierzcie jabłka i zetrzyjcie je na grubych oczkach. Dodajcie do ciasta i delikatnie przemieszajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie na średniej mocy ok 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Przed nową partią racuchów dodawajcie odrobinę oleju na patelnię. Podawajcie z cukrem pudrem.
Racuchy z bananami
Co kupić?
- Mąka pszenna 1,5 szklanki
- Cukier 1 łyżka
- Drożdże świeże 30 g
- Mleko 2% 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Banan 1 sztuka
Przygotowanie:
Drożdże utrzyjcie z cukrem. Mąkę wsypcie do miski, a mleko delikatnie podgrzejcie. W mące zróbcie wgniecenie i wlejcie połowę mleka oraz dodajcie utarte drożdże. Całość wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut. Po tym czasie dodajcie pozostałe mleko, jajko i całość wymieszajcie. Ponownie przykryjcie i odstawcie na 20 minut. Banana obierzcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do ciasta. Smażcie racuchy na patelni, aż do zarumienienia.
Racuchy z malinami
Co kupić?
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka malin
Przygotowanie:
Przez sito przesypcie mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajcie jajko, mleko, roztopione masło oraz miód. Całość zmiksujcie na gładkie ciasto. Na końcu dodajcie maliny. Smażcie racuchy na średnim ogniu, aż do zarumienienia.
Racuchy z dyni
Co kupić?
- 200 g obranej dyni
- 1,5 szklanki mąki pszennej – 240 g
- 2 żółtka jajek
- szklanka ciepłego mleka – 250 ml
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszajcie ze sobą mąkę, pół szklanki mleka, żółtka, sól, drożdże oraz łyżkę cukru waniliowego. Wyrabiajcie chwilę ciasto po czym przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 20 minut w ciepłym miejscu. Dynię obierzcie ze skórki i usuńcie pestki. Miąższ pokrójcie w kostkę i włóżcie do rondelka. Dodajcie pół szklanki mleka oraz łyżkę cukru waniliowego. Zagotujcie całość i zmniejszcie ogień do minimum i gotujcie 20 minut bez przykrywki. Po przestudzeniu dodajcie do ciasta i delikatnie wymieszajcie. Odstawcie na kilka minut. Smażcie racuchy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia.