Pyszny chlebek bananowy – przepis

24 grudnia 2020, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Chociaż nazwa może mylić, chlebek bananowy ma w sobie więcej z ciasta niż z pieczywa. Jest to najpopularniejszy wypiek w Stanach Zjednoczonych i z pewnością warto spróbować ten mięciutki, rozpływający się w ustach i intensywnie bananowy deser. Może być też dobrym sposobem na wykorzystanie przejrzałych już bananów by nie marnować żywności. Jest też banalny i bardzo szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na upieczenie ciasta.  

Składniki:

3-4 banany
80 g masła
130 g cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220 g mąki pszennej

Przygotowanie:  

Zaczynamy od roztopienia masła. Kiedy ostygnie, mieszamy je z rozgniecionymi widelcem bananami. Dodajemy cukier, 2 roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii, a następnie wsypujemy wymieszaną mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Powstałą masę mieszamy do połączenia składników.

Całość przekładamy do formy o wymiarach 10×20 cm, którą wcześniej smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką pszenną. Na wierzch położyć możemy przekrojonego na dwie części banana. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy nasz chlebek przez około 50 minut. Warto sprawdzić za pomocą patyczka, czy środek nie jest wilgotny. W ten sposób będziemy wiedzieć czy ciasto jest już gotowe.   

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywność medyczna - posiłki w chorob…
Też uważam że najlepiej kupić produkty bio i samemu robić jedzenie dla chorego...
Bioenergoterapia
Czasem na kogoś może mieć zbawienny wpływ sama wiara, taki efekt placebo...
zaczerwieniona twarz
Często kosmetyki powodują podrażnienia...
Najlepsza pizza włoska Poznań
Sama piekę taką pizzę, że w niejednej pizzerii nie mają tak dobrych:)