Pstrąg z zieloną czubricą
Artykuł zewnętrzny
Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga – przez dodanie czubricy nabiera smaczku kuchni bałkańskiej.
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
- 2 kawałki filetu pstrąga
- 1 cytryna ( sok )
- sól morska
- 1 łyżeczka grubo mielony kolorowy pieprz
- szczypta przyprawy ,, Zielona czubrica ,,
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżki masła
- olej
- mąka
- czarnuszka do dekoracji ( i dla smaku )
Filety z pstrąga ułożyć w zamykanym pojemniczku. Zrobić marynatę z soku cytrynowego, 2 łyżek oleju, miodu i 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i szczypty czubricy. Zalać rybę i zostawić w lodówce na godzinę.
Wyjąć z marynaty , Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Osolić -posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pstrąga na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podawać posypany czarnuszką i kolorowym pieprzem.