Przyczyny zgagi i dieta łagodząca

17 stycznia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Każdy kto chociaż raz miał zgagę, to wie jakie to nieprzyjemne uczucie. Objawia się ona pieczeniem w okolicach klatki piersiowej i następuje po zjedzeniu danych posiłków.

zgaga

Skąd się bierze zgaga?

Zgaga nazywana jest przez lekarzy zgrzytem i powoduje ból lub pieczenie zazwyczaj w przełyku. Czasem przenosi się aż do szyi, szczęki, a nawet języka. Dokładniej zgaga dotyka dolnych obszarów żołądka. Wszystko dzieje się przez niedomykalność kwasu żołądkowego.

Oto główne przyczyny powstawania zgagi:

  • stres, niepokój
  • Diety bogate w tłuszcze nasycone
  • Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych lub rafinowanych węglowodanów
  • Szybkie jedzenie
  • Pomijanie posiłków
  • Picie zbyt dużej ilości alkoholu
  • Palenie
  • Tryb siedzącym
  • Za mało snu

zgaga

Jedzenie pomagające zwalczyć zgagę

Płatki owsiane

Ich największą zaletą jest fakt, że można je spożywać o dowolnej porze i gdy tylko jesteśmy głodni. Najlepiej dodaj do nich rodzynki i zapomnij o zgadze.

pltki owsine

Imbir

Co prawda nie należy przesadzać z używaniem imbiru, ponieważ posiada bardzo intensywny smak. Jednak imbir jest uważany za jeden z najlepszych sposobów do walki ze zgagą. W tym przypadku imbir działa przeciwzapalnie na problemu żołądkowo – jelitowe. Wystarczy zetrzeć trochę i dodać do herbaty.

imbir

Aloes

Znany jest jako najlepszy naturalny środek na rany. Kiedy cierpimy na zgagę, to ściany naszego przełyku są uszkodzone, a więc trzeba je uleczyć aloesem.

aloes

Banan

Posiadają one pH 5,6, czyli doskonale uspokajają kwas w żołądku.

banan

Arbuz

Pomimo tego, że składają się w większości z wody, to idealnie pozbywają się zgagi z organizmu. Zjedz kawałek po obiedzie, czy kolacji.

arbuz

Koper włoski

To idealna roślina o właściwościach leczniczych. Koper jest bogaty w składniki odżywcze,a dodatkowo pomaga w trawieniu. Dodawaj koper do sałatek, zup, warzyw i sosów.

koper

Produkty niewskazane – powodujące zgagę

 

  • tłuste potrawy, tłuste gatunki mięs, wędlin i drobiu, np. kaczka, golonka,  baleron, salami, pasztety
  • tłusty nabiał, np. żółte sery, sery typu camembert i brie, topione
  • fast-foody
  • warzywa: ogórki, pomidory, cebula
  • potrawy i produkty z dodatkiem octu, np. marynowane grzyby, sałatki z dodatkiem sosu winegret
  • ostre przyprawy, np. pieprz, chilli, curry
  • czekolada w każdej postaci, np. cukierki czekoladowe, batoniki, torty czekoladowe
  • napoje gazowane
  • soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy
  • mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol

zgaga

zobacz również:

 

Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania

Dieta Okinawa – sekret długowieczności

Odchudzająca zupa

Najczęstsze pułapki jedzeniowe

Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.