Każdy kto chociaż raz miał zgagę, to wie jakie to nieprzyjemne uczucie. Objawia się ona pieczeniem w okolicach klatki piersiowej i następuje po zjedzeniu danych posiłków.
Skąd się bierze zgaga?
Zgaga nazywana jest przez lekarzy zgrzytem i powoduje ból lub pieczenie zazwyczaj w przełyku. Czasem przenosi się aż do szyi, szczęki, a nawet języka. Dokładniej zgaga dotyka dolnych obszarów żołądka. Wszystko dzieje się przez niedomykalność kwasu żołądkowego.
Oto główne przyczyny powstawania zgagi:
- stres, niepokój
- Diety bogate w tłuszcze nasycone
- Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych lub rafinowanych węglowodanów
- Szybkie jedzenie
- Pomijanie posiłków
- Picie zbyt dużej ilości alkoholu
- Palenie
- Tryb siedzącym
- Za mało snu
Jedzenie pomagające zwalczyć zgagę
Płatki owsiane
Ich największą zaletą jest fakt, że można je spożywać o dowolnej porze i gdy tylko jesteśmy głodni. Najlepiej dodaj do nich rodzynki i zapomnij o zgadze.
Imbir
Co prawda nie należy przesadzać z używaniem imbiru, ponieważ posiada bardzo intensywny smak. Jednak imbir jest uważany za jeden z najlepszych sposobów do walki ze zgagą. W tym przypadku imbir działa przeciwzapalnie na problemu żołądkowo – jelitowe. Wystarczy zetrzeć trochę i dodać do herbaty.
Aloes
Znany jest jako najlepszy naturalny środek na rany. Kiedy cierpimy na zgagę, to ściany naszego przełyku są uszkodzone, a więc trzeba je uleczyć aloesem.
Banan
Posiadają one pH 5,6, czyli doskonale uspokajają kwas w żołądku.
Arbuz
Pomimo tego, że składają się w większości z wody, to idealnie pozbywają się zgagi z organizmu. Zjedz kawałek po obiedzie, czy kolacji.
Koper włoski
To idealna roślina o właściwościach leczniczych. Koper jest bogaty w składniki odżywcze,a dodatkowo pomaga w trawieniu. Dodawaj koper do sałatek, zup, warzyw i sosów.
Produkty niewskazane – powodujące zgagę
- tłuste potrawy, tłuste gatunki mięs, wędlin i drobiu, np. kaczka, golonka, baleron, salami, pasztety
- tłusty nabiał, np. żółte sery, sery typu camembert i brie, topione
- fast-foody
- warzywa: ogórki, pomidory, cebula
- potrawy i produkty z dodatkiem octu, np. marynowane grzyby, sałatki z dodatkiem sosu winegret
- ostre przyprawy, np. pieprz, chilli, curry
- czekolada w każdej postaci, np. cukierki czekoladowe, batoniki, torty czekoladowe
- napoje gazowane
- soki: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy
- mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol
zobacz również:
Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania
Dieta Okinawa – sekret długowieczności
Odchudzająca zupa
Najczęstsze pułapki jedzeniowe
Czy wiesz ile powinnaś ważyć?