Przepisy na dania z rukolą

5 lutego 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Te niepozorne liście to bardzo smaczne źródło witamin, takich jak: wit. A, B, C i K, magnezu, wapnia, potasu oraz folianów. Jest niskokaloryczna, zapobiega anemii oraz wzmacnia odporność. ma delikatnie orzechowy, pikantny smak. Świetnie więc nadaje się jako główny składnik sałatek czy pesto.

rukola!!


Sałata z dressingiem z rukoli

 

Składniki na dressing z rukoli:

sałata z dr.
-150 g gęstego jogurtu naturalnego
-100 g majonezu
-70 g rukoli
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-sól morska
-świeżo mielony pieprz

Składniki sałaty:

-świeża sałata, mogą być różne rodzaje
-4 jajka
-1 pęczek rzodkiewki
-1 duży pęczek szczypiorku
-1 bagietka
-2 łyżki oliwy z oliwek

W rozdrabniaczu umieścić jogurt, majonez, rozgnieciony ząbek czosnku, rukolę i sok z cytryny. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni lekko podlanej oliwą z oliwek. Sałatę umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo. Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Sałatę delikatnie połączyć z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodać pokrojone na ćwiartki jajka. Całość obficie skropić dressingiem i obsypać grzankami.

Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem

 

Składniki:

Sałatka z kozim serem2
-po garści rukoli, szpinaku i roszponki,
-3 brzoskwinie,
-2 dymki,
-2 gałązki lawendy,
-4 gałązki tymianku,
-kilka listków bazylii,
-100 g koziego sera,
-2 duże pomidory,
-olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.

 

Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć na sałatce. Od razu podawać.

Sałatka z tortellini

Składniki:

-1 dojrzałe awokado sał z rukoli z tort
-200 g pomidorków koktajlowych
-300 g tortellini ze szpinakiem
-200 g sera feta
-70-100 g rukoli
-mały pęczek szczypiorku albo mała, czerwona cebula
-30-50 g bazyliowego pesto
-sól i pieprz
Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudź. Awokado obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na pół a ser feta pokrój w kostkę. Na półmisku ułóż rukolę, awokado, pomidorki, ser i tortellini. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, oprósz solą i pieprzem. Na koniec sałatkę polej pesto.


Sałatka z truskawkami, kozim serem i orzechami

Składniki:

sałatka z truskawkami i kozim serem
-100 g rukoli
-400 g truskawek
-1 czerwona cebula
-100 g koziego serka
-1 łyżka drobno posiekanej bazylii
-100 g orzechów włoskich
-sok z ½ cytryny
Dressing miodowy:
-sok z ½ cytryny
-3 łyżki płynnego miodu
-4 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek i pokroić w ćwiartki. Rukolę umyć i osuszyć. Serek rozetrzeć widelcem, połączyć z posiekaną bazylią i uformować małe kuleczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny. W misce umieścić rukolę, truskawki, cebulę, delikatnie zamieszać. Ułożyć kuleczki serowe. Składniki dressingu dokładnie połączyć, doprawić solą i pieprzem do smaku. Skropić obficie sałatkę, obsypać orzechami.

Sałatka z arbuza i fety z malinami

Składniki:

Sałatka z arbuza2
-po garści rukoli, szpinaku i roszponki,
-50 g sera feta,
-duży plaster arbuza,
-5 łyżek malin,
-łyżka soku z cytryny,
-2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego

 

Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny. Polać sosem bazyliowym. Od razu podawać.

 

Sałatka z jajkiem i kwiatem ogórecznika

Składniki:

sał z ruk. i og.oreczn.
-3 jaja ugotowane na twardo
-kwiaty ogórecznika
-50 g rukoli
-100 g roszponki
-6 dużych rzodkiewek
-2 ogórki gruntowe
-pęczek szczypiorku
-4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią, lub oleju lnianego, który dodatkowo wzbogaci naszą -sałatkę w cenne wartości odżywcze
-sok z 1/2 cytryny
-sól, pieprz
Olej rzepakowy połączyć z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić
Ostudzone jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Sałatę opłukać i osuszyć. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, poszatkować.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać.

 

Smoothie rukola z awokado

 

Składniki:

smoothie rukola
-100 g rukoli
-grejpfrut
-pomarańcza
-cytryna
-brzoskwinia
-1/2 awokado
-szklanka wody mineralnej
Z cytryny wyciskamy sok. Grejpfrut i pomarańczę obieramy i usuwamy błony. Rukolę myjemy. Brzoskwinię i awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie, dodajemy wodę, można dodać łyżkę cukru lub miodu. Miksujemy na gładko. Koktajl schładzamy i rozlewamy do szklanek. Z podanych składników wychodzi litr napoju.


Mątwa w winie z kwiatami cukinii

 

Składniki na 3 porcje:

mątwa w winie
-500 g mątwy mrożonej
-5 ząbków czosnku
-papryczka chilli
-12 kwiatów cukinii
-250 ml białego wina – użyłam półwytrawnego wina Hiszpańskiego Celebro
-2 małe czerwone cebule
-2 pomidory
-ok. 150 g rukoli
-oliwa z oliwek
-sok z 1 limonki
-sól, pieprz
Mątwy rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Kwiaty cukinii umyć i usunąć gorzkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i papryczkę chilli, po minucie dodać mątwy. Smażyć razem na mocnym ogniu ok. 4 minut, następnie wlać wino i gotować aż wino prawie całe odparuje, wtedy przykryć i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż mątwy będą miękkie. W tym czasie umyć rukolę, osuszyć. Rozłożyć na talerzach. Cebulkę obrać i pokroić w krążki, pomidory umyć, pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Wszystko skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Gdy mątwy będą miękkie, doprawić je solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na samym końcu dodać kwiaty cukinii, zamieszać i od razu wykładać na talerze, by kwiaty nie straciły swej jędrności.

 

Piersi kurczaka nadziewane rukolą

 

Składniki:

kurczak z rukolą
-2 piersi z kurczaka
-200 g sera topionego śmietankowego
-7 łyżek śmietany kremówki
-70 g rukoli
-olej do smażenia
-250 ml bulionu albo wody
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
-wykałaczki
Do rondelka wlać kremówkę, włożyć ser i cały czas mieszając rozpuścić. Rukolę opłukać, wybrać małe, młode listki i włożyć do sosu. Dusić na małym ogniu około trzy minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Odstawić do ostudzenia. Piersi z kurczaka umyć. Od grubszej strony piersi przy użyciu długiego noża zrobić nacięcie. Do dziury włożyć palec i delikatnie ją powiększyć. Powstanie coś w stylu kieszonki. Do środka wkładamy nadzienie w miejscu przecięcia spinamy wykałaczkami. Z każdej strony posypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Piersi smażymy na gorącym tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. Podlewamy wodą, jeśli został nam sos również go dodajemy. Dusimy 15 minut co jakiś czas przewracając mięso. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

 

Spaghetti z rukolą i suszonymi pomidorami

 

Składniki na Pesto z rukoli:

-ok. 200 rukolisp z rukolą
-130 ml oliwy z oliwek
-sok z połowy cytryny
-50 g orzeszków ziemnych solonych
-3 ząbki czosnku
-50 g twardego sera typu parmezan
-2 cm papryczki chilli
-sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

-500 g spaghetti
-10 suszonych pomidorów
-100 g czarnych oliwek
-½ papryczki chilli
-ser do obsypania – parmezan lub inny twardy ser
Rukolę umyć, dokładnie osuszyć. Umieścić w naczyniu do miksowania. Dodać pokrojony czosnek, chilli, ser, orzechy, wlać sok z cytryny i oliwę. Doprawić dużą szczyptą soli i pieprzu. Całość zmiksować na gładko. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić zostawiając odrobinę wody. Na łyżce oliwy podprażyć drobno pokrojone suszone pomidory i papryczkę chilli. Dodać makaron z odrobiną pozostawionej wody, całe pesto i pokrojone w plasterki oliwki. Całość wymieszać aż wszystko dokładnie się połączy. W razie potrzeby dosolić. Wyłożyć na talerze i oprószyć startym serem.


Spaghetti z pesto z rukoli

 

Składniki:

spagh z pesto z rukoli
-makaron spaghetti
-2 duże ząbki czosnku
-1/2 czerwonej papryczki chili + kawałeczek do przybrania
-150 g rukoli
-sok z 1/2 cytryny
-2 łyżki parmezanu – lub inny twardy ser
-2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
-2 łyżki słonych prażonych orzeszków ziemnych
-3 łyżki migdałów + 1 łyżka do dekoracji
-5 łyżek oliwy z oliwek
-1/2 pęczka natki pietruszki
-sól,
Rukolę i natkę pietruszki przepłukać, osuszyć. Czosnek obrać, orzechy posiekać. Z papryczki usunąć pestki i drobno pokroić. Rukolę, natkę, czosnek, papryczkę umieścić w misie, dodać sok z cytryny, oliwę, orzechy i ser – zmiksować blenderem na gładko. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić zostawiając 2-3 łyżki wody, by pesto lepiej się rozprowadziło. Makaron posolić, dokładnie wymieszać, dodać pesto i mieszając rozprowadzić po makaronie. Podawać posypane pokrojoną w plasterki papryczką chilli i płatkami migdałowymi. Niewykorzystane pesto można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce do kilku dni.

 

Pizza z pesto z rukoli

 

Składniki na ciasto:

pizza z pesto z rukoli
-450 g mąki pszennej
-300 ml wody
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatki do pizzy:
-duża kulka mozzarelli
-garść czarnych oliwek
-3 łyżki pesto z rukoli
-słoiczek suszonych pomidorów
-2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać wraz z blachą do temperatury 230 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko wyrobić, rozwałkować na papierze do pieczenia. Pesto połączyć z oliwą i wysmarować nim spód do pizzy. Równomiernie rozłożyć resztę składników. Na rozgrzaną blachę położyć pizzę wraz z papierem do pieczenia. Piec od 10 do 20 minut aż ciasto się zrumieni i podpiecze od spodu. Gorącą podawać.

Źródło: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

zobacz również:

 

  1. Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów
  2. Dieta pomidorowa – różne przepisy na dania
  3. Sałatki z buraków: dużo przepisów
  4. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje