Pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem zimno, wieje i pada. Nasza odporność jest narażona oraz osłabiona, więc trzeba się czymś wzmocnić, aby nie chorować. Chyba każdy wie, że imbir uchodzi za roślinę pro zdrowotną i powinno się po nią sięgać przez cały rok. Dlatego przygotowałam dla Was najważniejsze informacje o imbirze oraz przepis na nalewkę.
Co nieco o imbirze
Zacznijmy od tego, że imbir możecie spotkać w wielu odmianach. W Australii oraz Azji rośnie on dziko. Z kolei medycyna używa imbiru, którego nie zajdziecie w naturalnym środowisku. Podstawowe właściwości tej rośliny, to działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Możecie go stosować, na naprawdę mnóstwo dolegliwości. Pomaga on na mdłości, ból gardła, zwiększenie koncentracji, nadciśnienie, wrzody, refluksy żołądka, czy chociażby przy objawach ciąży. Ponadto imbir łagodzi wzdęcia, problemy z żołądkiem, oraz zmniejsza opuchliznę przy użyciu okładów, a nawet zwalcza nieświeży oddech. Największym zaskoczeniem jest to, że uznaje się go za afrodyzjak !
W imbirze znajdziecie witaminy z grupy B, C oraz A. Nie zabrakło również kwasu foliowego, czy składników mineralnych typu wapń, żelazo czy potas. Ta cudowna roślina zapewni Wam również odpowiednią dawkę olejków eterycznych, co działa przeciwwirusowo oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Możecie go kupić praktycznie w każdym warzywnym sklepie za niewielką cenę. Wszystko zależy od sposobu, w jaki był uprawiany oraz jakości korzenia. Oczywiście spotkacie go w odmianie bio oraz postaci sproszkowanej. Kto powinien unikać imbiru? Nie zaleca się go osobom zmagającym się z hemofilią, czy niskim ciśnieniem. Odstawić tę roślinę muszą również kobiety w ciąży oraz karmiące, ponieważ zmienia on smak pokarmu oraz powoduje problemy z brzuszkiem malucha.
Przepis na nalewkę
Co kupić?
- 20 dkg świeżego imbiru
- 3 duże cytryny
- 1 litr wódki
- starta skórka z cytryny
- 8 łyżek miodu
Przygotowanie:
Imbir umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plastry. Następnie umyjcie cytrynę i pokrójcie ją w ósemki. Składniki włóżcie do słoika i całość zalejcie wódką. Na koniec dodajcie startą skórkę z cytryny oraz miód. Nalewkę odstawcie na 8 tygodni w ciemne i suche miejsce. Od czasu do czasu możecie ją przemieszać. Po upływie kilku tygodni przefiltrujcie nalewkę przez gazę i przelejcie do butelki.