Przepis na babciny syrop czosnkowy

29 stycznia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Babciny syrop z czosnku to świetny, całkowicie naturalny napój. Z pewnością przyniesie Ci ulgę przy wszelkich przeziębieniach i osłabieniach organizmu. Próbowaliście kiedyś tego cudu? Jeżeli nie to mamy dla Was przepis, który działa tak skutecznie jak niejeden antybiotyk!

Właściwości czosnku

Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organizmie, jak również pomaga w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej.

Czosnek również redukuje ciśnienie krwi, a co za tym idzie pomaga w zapobieganiu ataków serca i wylewów. Czosnek otwiera naczynia krwionośne zwiększając przepływ krwi do tkanek, poprawia krążenie, łagodzi skurcze i leczy choroby krążenia. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że czosnek działa jako skuteczny przeciwutleniacz, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Jest również powiedziane, że czosnek chroni nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.

Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. Uważa się, że czosnek potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Właściwości miodu

Badania nad działaniem miodu na serce sięgają lat 40-tych i 50-tych ubiegłego wieku. W Austrii i Niemczech prowadzono wówczas badania na zwierzętach, które dowiodły, że miód pszczeli, niezależnie od jego pochodzenia, powodował u żab, kotów i psów wzmożenie skurczów mięśnia sercowego i znacznie lepsze dokrwienie naczyń wieńcowych niż w przypadku glukozy, fruktozy i cukru inwertowanego (mieszaniny równych części glukozy i fruktozy). Poza tym miód poszerzał naczynia wieńcowe, działał silniej i skuteczniej w przypadku serca wyczerpanego zmęczeniem i zatrutego substancjami toksycznymi. Jednocześnie zauważono obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i lepszą miarowość pracy u badanych zwierząt doświadczalnych. Na podstawie powyższych badań uznano, że miód pszczeli wykazuje działanie cholinergiczne, to znaczy działanie na układ przywspółczulny, podobne do działania neurohormonu acetylocholiny.

Miód ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza wpływa korzystnie na poprawę odporności. Należy pamiętać, że każdy z rodzajów miodu może poszczycić się niepowtarzalnymi właściwościami.Spożycie miodu jest szczególnie wskazane dla osób narażonych na stres i mających problemy z sercem. Potas, zawarty w miodzie, działa korzystnie na mięsień sercowy. Odkryto również, że miód ma właściwości odprężające i uspokajające, ale powoduje również uczucie senności.

Właściwości octu

Główną zaletą octu jabłkowego jest to, że wspomaga proces odchudzania. To bogate źródło potasu. Pomocnie wpływa również na układ trawienny: ułatwia trawienie, reguluje przemianę materii, normalizuje poziom kwasu solnego i pomaga w zwalczaniu biegunki. Regularne spożywanie octu jabłkowego obniża też znacznie ciśnienie krwi.To bogate źródło potasu, który jest potrzebny dzieciom do prawidłowego wzrostu. Ale to także bogactwo witamin: A, B, C, E i P oraz magnezu, wapnia, żelaza, siarki, fluoru, sodu, krzemu, miedzi i fosforu oraz antyutleniaczy. Dzięki potasowi ocet działa bakteriobójczo i jest pomocny w leczeniu miażdżycy. Ocet pomaga przy stanach zapalnych stawów, gardła, przy anginie i zapobiega żylakom. Kompresy z octu jabłkowego są pomocne przy wszelkich ranach, chorobach skóry oraz poparzeniach.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

– 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
– 1 i 1/4 litra wody,
– 5 łyżeczek miodu.

Wykonanie:

Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno pokroić i wrzucić do dużego słoja. Wodę przegotować i ostudzić, wymieszać z miodem. Taką mieszanką zalać jabłka. Przykryć lnianą ściereczką i naokoło obwiązać tak mocno, by do środka nie dostawało się powietrze. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, aż mikstura przestanie się pienić. Od czasu do czasu należy mieszać jabłka, najlepiej drewnianą łyżką. Po około 4 tygodniach przecedzić przez gazę i rozlać ocet do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis na babciny syrop czosnkowy

Co kupić?

  • 1 główka czosnku,
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki miodu
  • ¼ szklanki octu jabłkowego

Przygotowanie:

Zacznij od posiekania czosnku i wymieszania go z wodą oraz miodem i octem. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do słoika. Po dobie należy przecedzić go przez sito i gotowe. Pamiętaj, aby słoik z syropem trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Pij jedną łyżkę stołową co kilka godzin. Świetnie sprawdza się również jako lekarstwo profilaktyczne na wzmocnienie odporności. Pij 5 kropel dziennie i dodawaj do ulubionego napoju np herbaty.

 

zobacz również:

Różnica między przeziębieniem a grypą

Różnica między przeziębieniem a grypą

Syrop z chrzanem dobry na kaszel

Zioła – to nie tylko herbatka miętowa