Przepis na babciny syrop czosnkowy

29 stycznia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Babciny syrop z czosnku to świetny, całkowicie naturalny napój. Z pewnością przyniesie Ci ulgę przy wszelkich przeziębieniach i osłabieniach organizmu. Próbowaliście kiedyś tego cudu? Jeżeli nie to mamy dla Was przepis, który działa tak skutecznie jak niejeden antybiotyk!

Właściwości czosnku

Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organizmie, jak również pomaga w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej.

Czosnek również redukuje ciśnienie krwi, a co za tym idzie pomaga w zapobieganiu ataków serca i wylewów. Czosnek otwiera naczynia krwionośne zwiększając przepływ krwi do tkanek, poprawia krążenie, łagodzi skurcze i leczy choroby krążenia. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że czosnek działa jako skuteczny przeciwutleniacz, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Jest również powiedziane, że czosnek chroni nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.

Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. Uważa się, że czosnek potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Właściwości miodu

Badania nad działaniem miodu na serce sięgają lat 40-tych i 50-tych ubiegłego wieku. W Austrii i Niemczech prowadzono wówczas badania na zwierzętach, które dowiodły, że miód pszczeli, niezależnie od jego pochodzenia, powodował u żab, kotów i psów wzmożenie skurczów mięśnia sercowego i znacznie lepsze dokrwienie naczyń wieńcowych niż w przypadku glukozy, fruktozy i cukru inwertowanego (mieszaniny równych części glukozy i fruktozy). Poza tym miód poszerzał naczynia wieńcowe, działał silniej i skuteczniej w przypadku serca wyczerpanego zmęczeniem i zatrutego substancjami toksycznymi. Jednocześnie zauważono obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i lepszą miarowość pracy u badanych zwierząt doświadczalnych. Na podstawie powyższych badań uznano, że miód pszczeli wykazuje działanie cholinergiczne, to znaczy działanie na układ przywspółczulny, podobne do działania neurohormonu acetylocholiny.

Miód ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza wpływa korzystnie na poprawę odporności. Należy pamiętać, że każdy z rodzajów miodu może poszczycić się niepowtarzalnymi właściwościami.Spożycie miodu jest szczególnie wskazane dla osób narażonych na stres i mających problemy z sercem. Potas, zawarty w miodzie, działa korzystnie na mięsień sercowy. Odkryto również, że miód ma właściwości odprężające i uspokajające, ale powoduje również uczucie senności.

Właściwości octu

Główną zaletą octu jabłkowego jest to, że wspomaga proces odchudzania. To bogate źródło potasu. Pomocnie wpływa również na układ trawienny: ułatwia trawienie, reguluje przemianę materii, normalizuje poziom kwasu solnego i pomaga w zwalczaniu biegunki. Regularne spożywanie octu jabłkowego obniża też znacznie ciśnienie krwi.To bogate źródło potasu, który jest potrzebny dzieciom do prawidłowego wzrostu. Ale to także bogactwo witamin: A, B, C, E i P oraz magnezu, wapnia, żelaza, siarki, fluoru, sodu, krzemu, miedzi i fosforu oraz antyutleniaczy. Dzięki potasowi ocet działa bakteriobójczo i jest pomocny w leczeniu miażdżycy. Ocet pomaga przy stanach zapalnych stawów, gardła, przy anginie i zapobiega żylakom. Kompresy z octu jabłkowego są pomocne przy wszelkich ranach, chorobach skóry oraz poparzeniach.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

– 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
– 1 i 1/4 litra wody,
– 5 łyżeczek miodu.

Wykonanie:

Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno pokroić i wrzucić do dużego słoja. Wodę przegotować i ostudzić, wymieszać z miodem. Taką mieszanką zalać jabłka. Przykryć lnianą ściereczką i naokoło obwiązać tak mocno, by do środka nie dostawało się powietrze. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, aż mikstura przestanie się pienić. Od czasu do czasu należy mieszać jabłka, najlepiej drewnianą łyżką. Po około 4 tygodniach przecedzić przez gazę i rozlać ocet do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis na babciny syrop czosnkowy

Co kupić?

  • 1 główka czosnku,
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki miodu
  • ¼ szklanki octu jabłkowego

Przygotowanie:

Zacznij od posiekania czosnku i wymieszania go z wodą oraz miodem i octem. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do słoika. Po dobie należy przecedzić go przez sito i gotowe. Pamiętaj, aby słoik z syropem trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Pij jedną łyżkę stołową co kilka godzin. Świetnie sprawdza się również jako lekarstwo profilaktyczne na wzmocnienie odporności. Pij 5 kropel dziennie i dodawaj do ulubionego napoju np herbaty.

 

zobacz również:

Różnica między przeziębieniem a grypą

Różnica między przeziębieniem a grypą

Syrop z chrzanem dobry na kaszel

Zioła – to nie tylko herbatka miętowa

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...