Przekładany murzynek kremem
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżki dżemu
1,5 szklanki mleka
1 szklanka oleju
Masa:
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 serki waniliowe homogenizowane
250 g masła
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego
gorzka czekolada
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 160º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej miękkie możemy ściąć wierzch).
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka a następnie stopniowo serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy, dodajemy do masy, miksujemy krótko do połączenia.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego. Wykładamy część masy serowej, przykrywamy drugim blatem. Ciasto ponownie smarujemy dżemem a następnie wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy obficie startą czekoladą.