Rozgrzewający kociołek cebulowy

16 lutego 2018, dodał: _Saszka_
Artykuł zewnętrzny

składniki:

0,5 kg cebuli
2 kromki razowego chleba
250 ml czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
50g masła
1 l rosołu
liść laurowy, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir mielony, pieprz, sól

Pokrojoną w półplasterki cebulę przysmażamy na maśle. W osobnym naczyniu doprowadzamy do wrzenia rosół. Do cebuli dodajemy wino, ocet i zostawiamy aż się zagotuje. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę. Cebulę z winem przerzucamy do rosołu i zmniejszamy ogień. Na patelni obsmażamy na łyżce masła chleb, tak aby powstały chrupiące grzanki. Gotowe wrzucamy do gotującego się na malutkim ogniu rosołu. Dodajemy liść laurowy.

Gotujemy około półtorej godziny, przyprawiamy gałką , imbirem, tymiankiem, pieprzem i solą.

Podajemy z kromką razowego chleba zapieczoną z serem w piekarniku.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz