Proste i szybkie dania z makaronem!

16 października 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

„Co dzisiaj na obiad?” – z pewnością znacie to pytanie. Dlatego mamy dla was propozycję: bardzo szybki obiad, czyli proste przepisy na dania z makaronem.

dania z makaronem

Makaron z grzybami

Składniki:
– 40 dag makaronu
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– 50 dag grzybów leśnych
– 2 łyżki suszonych pomidorów
– 200 ml śmietanki kremówki
– 5 dag parmezanu lub startego sera żółtego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić w cieple. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby, przesmażyć, mieszając. Dusić przez ok. 20 min. pod przykryciem. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, całość poddusić przez chwilę i doprawić do smaku. Wlać śmietankę, wymieszać, zagotować. Do sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać, podgrzać. Makaron z grzybami rozłożyć na talerze, posypać startym serem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z grzybami

Makaron z bobem

Składniki:
– 40 dag makaronu pappardelle lub penne
– 40 dag bobu (mrożonego lub świeżego)
– 1/2 małej cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– 10 dag śmietany kremówki (30%)
– sok z połowy cytryny
– 10 dag wiórków parmezanu
– 4 łyżki masła
– kieliszek białego wytrawnego wina
– garść rukoli lub groszku cukrowego
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie (mrożony ok. 8 min., a świeży ok. 15-20 min.), osączyć, ostudzić i obrać z łupinek. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Masło roztopić, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażyć na złoto i dodać wino. Dusić 5 min., aby wino odparowało. Zalać kremówką i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać bób i podgrzać. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, włożyć do sosu śmietanowego, posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli (lub dodać groszek cukrowy). Lekko wymieszać. Gotowy makaron z bobem posypać wiórkami parmezanu.

Makaron z bobem

Makaron Carbonara

Składniki:
– opakowanie makaronu spaghetti
– 80 g wędzonego boczku w kostce
– 50 g parmezanu
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 jajka

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, powstanie on z wytopionego boczku. Następnie zdjąć patelnię z ognia, aby zdążyła nieco ostygnąć. Jajka wymieszać w misce, dodać połowę startego sera oraz pieprz. Makaron przełożyć na patelnię, powoli wlewać sos, energicznie mieszając. Danie przełożyć na talerze i posypać resztą sera.

Makaron Carbonara

Makaron w pomidorach

Składniki:
– 1/2 opakowania makaronu
– 4 szklanki świeżych pomidorów winogronowych
– 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– 6 listków świeżej bazylii
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy do smaku

Przygotowanie:
Połowę pomidorków przekroić na pół. W średnim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać rozdrobniony świeży czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pokrojone pomidorki winogronowe i świeżą bazylię, wymieszać. Gotować ok. 6 min. Drugą połowę pomidorów włożyć do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać zmiksowane pomidory do rondla i gotować kilka min. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić do połączenia smaków. Podawać na ciepło z makaronem.

Makaron w pomidorach

Makaron ze szpinakiem

Składniki:
– spaghetti lub bucatini, dowolny długi makaron
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 2 duże, posiekane świeże ząbki czosnku
– świeży szpinak baby
– 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
– skórka z 1 cytryny
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– ½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– sól i czarny pieprz do smaku
– 1 szklanka świeżo startego parmezanu
– opcjonalnie: prażone orzeszki piniowe

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i pokruszone płatki czerwonej papryki. Dodać sok z cytryny, a następnie partiami dodawać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 5 min. Ugotowany makaron dodać na patelnię ze szpinakiem. Dodać wodę z makaronu i wszystko wymieszać. Dodać ser i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i świeżą bazylię, wymieszać. W razie potrzeby skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Makaron ze szpinakiem

Włoski makaron cacio e pepe

Składniki:
– 300 g makaronu spaghetti lub bucatini
– 200 g sera pecorino
– 1 lub 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– szczypta soli

Przygotowanie:
Ugotować makaron. Zetrzeć na tarce ser pecorino możliwie jak najdrobniej. Wsypać na patelnię rozdrobniony pieprz i prażyć na średnim ogniu do czasu poczucia intensywnego zapachu. Aromat uwalniający się na patelni będzie bardzo intensywny. Nabrać wazówką (1-1,5 chochili) wodę z gotowania makaronu i zalać wyprażony pieprz. Wywar musi się delikatnie pogotować (ok. 3 min.). Do miseczki z tartym serem wlać pół wazówki wody z gotowania makaronu i intensywnie utrzeć. Makaron dodać na patelnię, na której znajduje się wywar z pieprzem. Dodać pastę serową i intensywnie wymieszać. Gotową potrawę udekorować rozdrobnionym pieprzem i startym serem.

Włoski makaron cacio e pepe

zobacz również:

Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy

Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania

Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...