„Co dzisiaj na obiad?” – z pewnością znacie to pytanie. Dlatego mamy dla was propozycję: bardzo szybki obiad, czyli proste przepisy na dania z makaronem.
Makaron z grzybami
Składniki:
– 40 dag makaronu
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– 50 dag grzybów leśnych
– 2 łyżki suszonych pomidorów
– 200 ml śmietanki kremówki
– 5 dag parmezanu lub startego sera żółtego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić w cieple. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby, przesmażyć, mieszając. Dusić przez ok. 20 min. pod przykryciem. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, całość poddusić przez chwilę i doprawić do smaku. Wlać śmietankę, wymieszać, zagotować. Do sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać, podgrzać. Makaron z grzybami rozłożyć na talerze, posypać startym serem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z bobem
Składniki:
– 40 dag makaronu pappardelle lub penne
– 40 dag bobu (mrożonego lub świeżego)
– 1/2 małej cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– 10 dag śmietany kremówki (30%)
– sok z połowy cytryny
– 10 dag wiórków parmezanu
– 4 łyżki masła
– kieliszek białego wytrawnego wina
– garść rukoli lub groszku cukrowego
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie (mrożony ok. 8 min., a świeży ok. 15-20 min.), osączyć, ostudzić i obrać z łupinek. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Masło roztopić, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażyć na złoto i dodać wino. Dusić 5 min., aby wino odparowało. Zalać kremówką i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać bób i podgrzać. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, włożyć do sosu śmietanowego, posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli (lub dodać groszek cukrowy). Lekko wymieszać. Gotowy makaron z bobem posypać wiórkami parmezanu.
Makaron Carbonara
Składniki:
– opakowanie makaronu spaghetti
– 80 g wędzonego boczku w kostce
– 50 g parmezanu
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 jajka
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, powstanie on z wytopionego boczku. Następnie zdjąć patelnię z ognia, aby zdążyła nieco ostygnąć. Jajka wymieszać w misce, dodać połowę startego sera oraz pieprz. Makaron przełożyć na patelnię, powoli wlewać sos, energicznie mieszając. Danie przełożyć na talerze i posypać resztą sera.
Makaron w pomidorach
Składniki:
– 1/2 opakowania makaronu
– 4 szklanki świeżych pomidorów winogronowych
– 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– 6 listków świeżej bazylii
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Połowę pomidorków przekroić na pół. W średnim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać rozdrobniony świeży czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pokrojone pomidorki winogronowe i świeżą bazylię, wymieszać. Gotować ok. 6 min. Drugą połowę pomidorów włożyć do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać zmiksowane pomidory do rondla i gotować kilka min. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić do połączenia smaków. Podawać na ciepło z makaronem.
Makaron ze szpinakiem
Składniki:
– spaghetti lub bucatini, dowolny długi makaron
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 2 duże, posiekane świeże ząbki czosnku
– świeży szpinak baby
– 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
– skórka z 1 cytryny
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– ½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
– sól i czarny pieprz do smaku
– 1 szklanka świeżo startego parmezanu
– opcjonalnie: prażone orzeszki piniowe
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i pokruszone płatki czerwonej papryki. Dodać sok z cytryny, a następnie partiami dodawać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 5 min. Ugotowany makaron dodać na patelnię ze szpinakiem. Dodać wodę z makaronu i wszystko wymieszać. Dodać ser i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i świeżą bazylię, wymieszać. W razie potrzeby skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Włoski makaron cacio e pepe
Składniki:
– 300 g makaronu spaghetti lub bucatini
– 200 g sera pecorino
– 1 lub 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Zetrzeć na tarce ser pecorino możliwie jak najdrobniej. Wsypać na patelnię rozdrobniony pieprz i prażyć na średnim ogniu do czasu poczucia intensywnego zapachu. Aromat uwalniający się na patelni będzie bardzo intensywny. Nabrać wazówką (1-1,5 chochili) wodę z gotowania makaronu i zalać wyprażony pieprz. Wywar musi się delikatnie pogotować (ok. 3 min.). Do miseczki z tartym serem wlać pół wazówki wody z gotowania makaronu i intensywnie utrzeć. Makaron dodać na patelnię, na której znajduje się wywar z pieprzem. Dodać pastę serową i intensywnie wymieszać. Gotową potrawę udekorować rozdrobnionym pieprzem i startym serem.
zobacz również:
Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy |
Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania |
Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły |