Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem
Rozpoczynamy sezon na rabarbar! Korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo, które działa oczyszczająco i dezynfekująco na nasz przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit i pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, zaś w dużej działa wręcz odwrotnie – ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie. Przede wszystkim to świetny dodatek do ciast i deserów wszelkich babeczek, tartaletek, kruchych wypieków. Tym razem na nasz redakcyjny stół ląduje kruche i niezwykle proste zarazem ciasto z rabarbarem, które piekła nasza redakcyjna koleżanka.
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
3/4 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej (można dać jedną szklankę mąki kokosowej)
1/2 szklanki cukru plus dwie łyżki do białek
kilka kropel olejku cytrynowego
pół paczki płatków migdałowych
pół kilograma rabarbaru
3 duże jaja
odrobina soli (dwie szczypty)
łyżeczka płaska sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Przygotować wcześniej rabarbar: umyty pokroić w kawałki o szerokości około 2 cm, posypać odrobiną cukru odstawić na kilka minut.
Żółtka bardzo dokładnie oddzielić od białek, do żółtek dodać mąki, szczypta soli, cukier, olejek, masło zimne pokrojone na kawałeczki, zagnieść ciasto ręcznie (lub w malakserze), ciasto będzie dość sypkie, wyłożyć je na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieść ręką. Wyłożyć rabarbar. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli (szczypty), wyłożyc na rabarbar, posypać płatkami z migdałów, piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.