Zdarza Ci się mieć silne migreny? Nie masz pojęcia skąd się biorą? Czy wiesz, że popularne produkty, które spożywasz mogą być przyczyną bólów głowy? Sprawdź jakich produktów nie jeść w nadmiarze.
Kakao i czekolada
Te produkty zawierają tyraminę, czyli organiczny związek chemiczny. Podnosi on ciśnienie krwi, a także rozszerza naczynia krwionośne. Może to spowodować migreny oraz pobudzenie. Oczywiście nie rezygnuj całkowicie z czekolady, po prostu nie przesadzaj z ilością.
Sery
Może zauważyłaś, że czasem po zjedzeniu różnych rodzai sera zaczyna Cię bolec głowa? To dlatego, że sery również zawierają tyraminę. Uważaj z ich spożywaniem, dodatkowo mogą być wysokokaloryczne. Najlepsze są sery białe oraz półtłuste. Natomiast najwięcej związków chemicznych zawierają sery pleśniowe.
Czerwone wino i piwo
Te trunki podnoszą ciśnienie krwi, które zwiększa ryzyko wystąpienia migren. Uważaj z ilością, szczególnie jeżeli często występują u Ciebie bóle głowy.
Produkty z glutenem
Gluten to substancja, która ciężko się trawi i może powodować zaburzenia w organizmie. Osoby, które dodatkowo są uczulone na gluten mogą miewać większe problemy z migreną.Możesz jeść np. pieczywo, ale wszystko w umiarze.
Przetworzone mięso
Tego typu mięsa są pełne substancji konserwujących oraz nienaturalnych dodatków. To wszystko może szkodzić zdrowiu i samopoczuciu. Jedzenie przetworzonego mięsa w dużych ilościach może również wywoływać migreny. Najlepiej wybierać produkty świeże ze sprawdzonych sklepów.
Przejrzałe owoce
Im owoc jest bardziej dojrzały, tym więcej zawiera tyraminy. Najlepiej spożywać owoce wolno dojrzewające oraz świeże.
zobacz również:
Trzykrotnie większe ryzyko wystąpienia migreny u kobiet
Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie
Skuteczne oczyszczanie organizmu z toksyn
Aromaterapia – olejki eteryczne i zastosowanie dla zdrowia