Czy nieraz masz problem z zapamiętaniem ważnych informacji i czujesz jakby twoja świadomość była zamglona? Jeśli tak to możliwe, że cierpisz na tak zwaną „mgłę mózgową”, która często bywa reakcją wynikającą ze spożywania zbyt dużej ilości produktów spożywczych zasobnych w gluten.
Zapominanie, roztrzepanie, brak zdolności trzeźwego myślenia czy poczucie zakłopotania i niemocy nie muszą wcale być oznakami tego, że się starzejesz, a właśnie początkami zamglenia umysłu. By odepchnąć od siebie tą niechcianą mgłę, włącz do swojej codziennej diety pokarmy, które pozwolą tobie wrócić do normalnego sposobu myślenia.
JAGODY – to malutkie cudeńka posiadające więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne warzywa czy owoce. Umożliwiają one usprawnienie pamięci oraz zdolności poznawczych mózgu.
AWOKADO – to owoc pełen kwasu oleinowego odpowiedzialnego za ochronę neuronów oraz innych składników odżywczych wspomagających pracę naszego umysłu, np. potas, witaminy A, B6 i C.
DZIKI ŁOSOŚ – łosoś złapany w swoim środowisku naturalnym cechuje się wysoką zasobnością w kwasy omega-3, aminokwasy oraz witaminy z grupy B tak ważne dla właściwego funkcjonowania naszego mózgu.
ORZECHY I NASIONA – to kolejne produkty pełne kwasów omega-3 i witamin, dlatego naprawdę warto sięgnąć po nie zarówno w formie przekąski, jak i dodatku do dań głównych i deserów.
FASOLA – warzywo to jest dobrze znane, jako dostawca „białkowego kopa”. Jest ono także odpowiedzialne za możliwie najkorzystniejsze przetwarzanie węglowodanów i w doskonały sposób może zastąpić w tym obszarze produkty posiadające gluten.
CIEMNA CZEKOLADA – poza zdolnością do poprawy nastroju, ciemna czekolada ma pozytywny wpływ na pracę naszego umysłu. W jaki sposób? Sekret tkwi w jej zasobności w dobroczynne antyoksydanty.
zobacz również:
- Fitness dla mózgu
- Wpływ kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 na rozwój mózgu dziecka
- Endorfiny – kiedy wytwarzają się hormony szczęścia?
- Wiosenne przesilenie: kiedy się zaczyna i ile trwa?