Produkty wspierające pracę mózgu

13 kwietnia 2017,
dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Czy nieraz masz problem z zapamiętaniem ważnych informacji i czujesz jakby twoja świadomość była zamglona? Jeśli tak to możliwe, że cierpisz na tak zwaną „mgłę mózgową”, która często bywa reakcją wynikającą ze spożywania zbyt dużej ilości produktów spożywczych zasobnych w gluten.

 

Zapominanie, roztrzepanie, brak zdolności trzeźwego myślenia czy poczucie zakłopotania i niemocy nie muszą wcale być oznakami tego, że się starzejesz, a właśnie początkami zamglenia umysłu. By odepchnąć od siebie tą niechcianą mgłę, włącz do swojej codziennej diety pokarmy, które pozwolą tobie wrócić do normalnego sposobu myślenia.

JAGODY – to malutkie cudeńka posiadające więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne warzywa czy owoce. Umożliwiają one usprawnienie pamięci oraz zdolności poznawczych mózgu.

 

AWOKADO – to owoc pełen kwasu oleinowego odpowiedzialnego za ochronę neuronów oraz innych składników odżywczych wspomagających pracę naszego umysłu, np. potas, witaminy A, B6 i C.

 

DZIKI ŁOSOŚ – łosoś złapany w swoim środowisku naturalnym cechuje się wysoką zasobnością w kwasy omega-3, aminokwasy oraz witaminy z grupy B tak ważne dla właściwego funkcjonowania naszego mózgu.

 

ORZECHY I NASIONA – to kolejne produkty pełne kwasów omega-3 i witamin, dlatego naprawdę warto sięgnąć po nie zarówno w formie przekąski, jak i dodatku do dań głównych i deserów.

 

FASOLA –  warzywo to jest dobrze znane, jako dostawca „białkowego kopa”. Jest ono także odpowiedzialne za możliwie najkorzystniejsze przetwarzanie węglowodanów i w doskonały sposób może zastąpić w tym obszarze produkty posiadające gluten.

 

CIEMNA CZEKOLADA – poza zdolnością do poprawy nastroju, ciemna czekolada ma pozytywny wpływ na pracę naszego umysłu. W jaki sposób? Sekret tkwi w jej zasobności w dobroczynne antyoksydanty.

 

zobacz również:

  1. Fitness dla mózgu
  2. Wpływ kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 na rozwój mózgu dziecka
  3. Endorfiny – kiedy wytwarzają się hormony szczęścia?
  4. Wiosenne przesilenie: kiedy się zaczyna i ile trwa?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.