Produkty, których lepiej nie jeść przy piciu alkoholu

Avatar photo
12 lipca 2020,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz, że złe samopoczucie po spożyciu alkoholu wiąże się z wieloma czynnikami? Dobierając odpowiednio spożywane produkty możesz uniknąć kaca, mdłości, czy bólu głowy. Zobacz czego unikać przy piciu alkoholu.

wino i ser

 

Tłusto i ciężkostrawnie

Na imprezach u znajomych, czy spotkaniach na mieście często wybieramy jako przekąskę pizzę, zapiekanki, kebaby i inne podobne potrawy ciężkostrawne. Niestety wszystko to jest trudne do strawienia dla naszego organizmu. Dodatkowo jeżeli połączysz je z alkoholem możesz zafundować sobie zaparcia, wzdęcia i zgagę. Unikaj tego typu przekąsek, a jeżeli już się na nie zdecydujesz lepiej zjeść mniejszą porcję.

alkohol i jedzenie

Desery

Chyba na każdym przyjęciu nie brakuje pysznych i niestety kalorycznych deserów. Chociażby na weselach dostajemy torty i ciasta z ciężką masą i kremem. W takim jednym kawałku znajdziemy mnóstwo kalorii.  W połączeniu z alkoholem to wprost istna bomba kaloryczna ! Dodatkowo ciasta wzmagają łaknienie na alkohol. Lepiej unikać tego połączenia i uniknąć problemów z migreną.

alkohol deser

Słone przekąski

Wszelkiego typu paluszki, krakersy, chipsy i orzeszki to podstawa przy piciu alkoholu. Szybka, prosta i tania zagryzka może jednak być zgubna.  Te wszystkie produkty wypłukują wodę z organizmu, co w efekcie przy nadmiarze alkoholu może doprowadzić do odwodnienia. Z kolei taki stan prowadzi do szybkiego upojenia alkoholem. Najlepiej unikać takich przekąsek lub pić w międzyczasie wodę.

alkohol jedzenie

Czekolada

To słodkie połączenie z alkoholem może wywołać refluks żołądkowy, zaparcia, a nawet wzdęcia. Najlepiej w dzień imprezy unikać spożywania czekolady całkowicie.

alkohol i czekolada

Kawa

Kofeina podwyższa ciśnienie tętnicze, a w połączeniu z alkoholem może nawet doprowadzić do kołatania serca ! Przed imprezą lepiej nie pić kawy.

alkohol kawa

Nabiał

Białko, które znajduje się w nabiale ścina się pod wpływem alkoholu. Może to powodować bóle brzucha,  niestrawność oraz mdłości.  Unikaj również drinków z mlekiem zwierzęcym.

alkohol nabial

Na pikantnie

W produktach pikantnych znajduje się kapsaicyna, która w połączeniu z alkoholem powoduje burzę w Twoim żołądku. Ostre przyprawy podrażniają błonę śluzową żołądka co prowadzi do mdłości oraz zgagi.

alkhol i jedzenie

 

zobacz również:

Diety odchudzające a alkohol

Kobieta i alkohol – mity i fakty

Co gorsze: heroina czy alkohol?

Alkohol dla bezglutenowców



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.