Produkty, których lepiej nie jeść przy piciu alkoholu
Czy wiesz, że złe samopoczucie po spożyciu alkoholu wiąże się z wieloma czynnikami? Dobierając odpowiednio spożywane produkty możesz uniknąć kaca, mdłości, czy bólu głowy. Zobacz czego unikać przy piciu alkoholu.
Tłusto i ciężkostrawnie
Na imprezach u znajomych, czy spotkaniach na mieście często wybieramy jako przekąskę pizzę, zapiekanki, kebaby i inne podobne potrawy ciężkostrawne. Niestety wszystko to jest trudne do strawienia dla naszego organizmu. Dodatkowo jeżeli połączysz je z alkoholem możesz zafundować sobie zaparcia, wzdęcia i zgagę. Unikaj tego typu przekąsek, a jeżeli już się na nie zdecydujesz lepiej zjeść mniejszą porcję.
Desery
Chyba na każdym przyjęciu nie brakuje pysznych i niestety kalorycznych deserów. Chociażby na weselach dostajemy torty i ciasta z ciężką masą i kremem. W takim jednym kawałku znajdziemy mnóstwo kalorii. W połączeniu z alkoholem to wprost istna bomba kaloryczna ! Dodatkowo ciasta wzmagają łaknienie na alkohol. Lepiej unikać tego połączenia i uniknąć problemów z migreną.
Słone przekąski
Wszelkiego typu paluszki, krakersy, chipsy i orzeszki to podstawa przy piciu alkoholu. Szybka, prosta i tania zagryzka może jednak być zgubna. Te wszystkie produkty wypłukują wodę z organizmu, co w efekcie przy nadmiarze alkoholu może doprowadzić do odwodnienia. Z kolei taki stan prowadzi do szybkiego upojenia alkoholem. Najlepiej unikać takich przekąsek lub pić w międzyczasie wodę.
Czekolada
To słodkie połączenie z alkoholem może wywołać refluks żołądkowy, zaparcia, a nawet wzdęcia. Najlepiej w dzień imprezy unikać spożywania czekolady całkowicie.
Kawa
Kofeina podwyższa ciśnienie tętnicze, a w połączeniu z alkoholem może nawet doprowadzić do kołatania serca ! Przed imprezą lepiej nie pić kawy.
Nabiał
Białko, które znajduje się w nabiale ścina się pod wpływem alkoholu. Może to powodować bóle brzucha, niestrawność oraz mdłości. Unikaj również drinków z mlekiem zwierzęcym.
Na pikantnie
W produktach pikantnych znajduje się kapsaicyna, która w połączeniu z alkoholem powoduje burzę w Twoim żołądku. Ostre przyprawy podrażniają błonę śluzową żołądka co prowadzi do mdłości oraz zgagi.