Alkohol dla bezglutenowców

7 października 2014,
dodał: poldon
Artykuł zewnętrzny

Codzienne zakupy bądź spotkania towarzyskie skłaniają osoby stosujące dietę bezglutenową do zachowania szczególnej ostrożności przy wyborze produktów spożywczych oraz napojów, w tym także alkoholi. Podpowiadamy więc, po jakie trunki „bezglutenowcy” mogą bezpiecznie sięgać.

Nietolerancja glutenu przez organizm może objawiać się pod różnymi postaciami – począwszy od celiakii, przez nadwrażliwość na gluten, a na alergii na pszenicę kończąc. Sam gluten jest mieszaniną różnych białek, które występują w ziarnach zbóż naturalnych lub przetworzonych. Mowa tutaj o pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Osoby na diecie bezglutenowej muszą więc unikać wszelkich produktów na bazie wymienionych zbóż.

Modny cydr

W Polsce, według szacunkowych badań, tylko osób chorujących na celiakię jest około 400 tysięcy. Nie dziwi więc, że producenci wyrobów spożywczych oraz napojów nie zapominają o tak dużej grupie w oferowanej przez siebie gamie produktów.

Do kategorii takich produktów zaliczają się alkohole. Te, które są produkowane na bazie zbóż, na przykład piwo (zawarty jest w nim słód jęczmienny), są wykluczone w diecie bezglutenowej. Ciekawą alternatywą dla piwa jest cydr, o którym w Polsce mamy okazję słyszeć coraz częściej. O cydr w lokalach coraz częściej wypytują także „bezglutenowcy”, szukający ciekawej opcji dla alkoholi dotychczas spożywanych.

„Z informacji, które otrzymujemy od właścicieli lokali i restauracji wynika, że klienci nietolerancyjni na gluten chętnie sięgają po cydr, dopytują o jego skład. Tego rodzaju alkoholowa alternatywa jeszcze kilka lat temu nie była im znana, bo w Polsce cydr nie był po prostu tak popularny, jak teraz” – mówi Kamil Mazuruk z cydru Dzik, niezawierającego w swoim składzie glutenu, produkowanego wyłącznie z jabłek.

Ostrożność wśród alkoholi mocnych

whisky

Jak podaje Celiac Disease Foundation, owoce nie zawierają glutenu, a więc spożywanie produktów na ich bazie jest całkowicie bezpieczne. Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą sięgać po wino, bowiem to jest produkowane z winogron. Tyczy się to również szampanów.

Rum, powstający na bazie trzciny cukrowej, oraz brandy, destylowane z wina gronowego, są bezpieczne dla „bezglutenowców”. Inaczej ma się sprawa z wódką. W zależności od surowca wykorzystywanego do produkcji spirytusu możemy wyodrębnić dwie grupy wódek: ziemniaczane i zbożowe. Wódki zbożowe, pomimo procesu filtracji i destylacji, raczej nie są wskazane dla osób na diecie bezglutenowej. Producenci tego rodzaju alkoholu nie są zobowiązani do poinformowania o obecności glutenu w napoju, więc zalecana jest szczególna ostrożność.

Bezglutenowcy szerokim łukiem powinni omijać też whisky, które powstaje z destylacji zacieru zbożowego oraz burbon, produkowanym na bazie kukurydzy i innych zbóż.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.