Prawdziwe mleczko pszczele dla zdrowia i urody

6 sierpnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mleczko pszczele pozyskiwane z pasieki ma wprost magiczne właściwości dla zdrowia i samopoczucia. Właściwości zdrowotne mleczka pszczelego wynikają z zawartości cennych składników i mikroelementów. W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm, wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu różnych chorób.

mleczko pszczele

Produkty pszczele, ze względu na udział pszczół w ich otrzymywaniu, można podzielić na dwie grupy. Pierwsza – zbierane przez pszczoły produkty o pochodzeniu roślinnym, do których zalicza się pyłek kwiatowy, pierzgę (otrzymywaną w ulu z pyłku przez jego zakonserwowanie) oraz propolis, wytwarzany z żywiczno-balsamicznych wydzielin roślinnych. Druga grupa to produkty wydzielane przez pszczoły, do której należą: mleczko pszczele, wosk, jad pszczeli i miód

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic, mieszczących się w przedniej części głowy w okresie od 7 do 14 dnia życia osobniczego pszczoły. Mleczkiem pszczelim są karmione larwy trutowe i pszczele w pierwszych 3-4 dniach swojego życia oraz matka pszczela w ciągu całego stadium larwalnego i podczas czerwienia. Mleczko pozyskuje się z mateczników.

pszczoly

Mleczko pszczele jest substancją płynną o konsystencji śmietany. Produkt ten może przyjmować różne barwy, od niebieskobiałej, przez jasnokremową i jasnożółtą, do brudnoszarej. W skład świeżego mleczka pszczelego wchodzi ponad 200 substancji chemicznych dlatego nazywane jest „królewskim pożywieniem”. Mleczko pszczele zawiera od 30 do 43% suchej masy, w której skład wchodzą białka, węglowodany, tłuszcze oraz popiół i związki organiczne. Białko mleczka pszczelego jest bardzo odżywcze i zawiera do 29 aminokwasów, w tym wszystkie egzogenne dla człowieka. Stwierdzono również obecność białkowych substancji aktywnych biologicznie, jak enzymy i hormony. Najliczniej występujące enzymy to proteinazy, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozowa, amylaza, katalaza, cholinesteraza i inwertaza. W mleczku stwierdzono obecność stosunkowo dużej ilości neurochormonu acetylocholiny. Produkt ten zawiera także niewielkie ilości hormonów płciowych: estradiolu, progesteronu i testosteronu.

W mleczku pszczelim wykryto 22 biopierwiastki. Najwięcej występuje potasu. Z innych makroelementów można spotkać fosfor, sód, wapń i siarkę. Mikroelementy są reprezentowane głównie przez cynk, żelazo, miedź i mangan.
Mleczko pszczele jest produktem bogatym w witaminy. Najliczniej występują kwas pantotenowy i kwas nikotynowy oraz witaminy H, B 1, B 2, B6 oraz kwas foliowy. Mleczko pszczele jest substancją odżywczą i dobrze przyswajaną przez organizm.

Z ponad 30 udokumentowanych właściwości mleczka pszczelego do najważniejszych zalicza się działanie stymulujące rozwój komórek i tkanek, podwyższające odporność fizyczną, przeciwdepresyjne, wpływające na układ nerwowy, immunostymulujące, odnawiające serce i układ krwionośny, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

królewskie miody

Przyjmowanie mleczka usprawnia przemianę materii, a szczególnie przemianę białek. Pobudza układ immunologiczny oraz hamuje wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko własnym komórkom w chorobach powstałych na tle autoimmunoagresji, pozwala też zwiększyć odporność organizmu na zakażenia wirusowe. Mleczko wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe przez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz obniża poziom cukru we krwi. Mleczko pszczele wykazuje również wpływ na odnowę tkanek: przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Powoduje, że mięsień sercowy po zawale szybciej wraca do normy. Produkt ten wpływa korzystnie na odbudowę kolagenu, głównego składnika tkanki łącznej. Działa też zapobiegawczo w dnie moczanowej i chroni wątrobę przed toksynami. Mleczko pszczele pozwala na uzupełnienie wszelkich niedoborów żywieniowych, podwyższa odporność organizmu, wpływa również korzystnie na przemianę materii i normuje funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych.

Mleczko pszczele, dzięki swym właściwościom biologicznym, wpływa korzystnie na psychikę. Człowiek, który przyjmuje ten produkt, czuje się zrelaksowany, wypoczęty, nie ma problemów z koncentracją. Występuje u niego poczucie równowagi psychicznej. Zaleca się zażywanie mleczka pszczelego kobietom w ciąży oraz młodym matkom. Produkt ten zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej oraz przyspiesza unormowanie procesu laktacji. mleczko pszczele stosowane dopochwowo jest skuteczne w poprawie jakości życia, funkcji  moczowych u kobiet po menopauzie.

miód

Świeże mleczko pszczele jest najczęściej przyjmowane podjęzykowo. W niektórych krajach Europy mleczko pszczele dodaje się do jogurtu, natomiast w Azji stosuje się go do różnych napojów. Ten produkt pszczeli można również spotkać w galaretkach robionych z miodu, w syropach cukrowych, dżemie oraz pektynach. Świeży produkt jest nietrwały, wymaga transportowania w opakowaniu chłodzonym, a samo mleczko musi być przechowywane w lodówce. Najtrwalszym produktem jest mleczko liofilizowane. Z 1 g świeżego mleczka otrzymuje się ok. 350 mg liofilizatu. Po takiej obróbce mleczko pszczele może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez wiele lat. Zalecane dawki dzienne wynoszą od 50 mg do 300 mg u dorosłego człowieka.

miód sklep

Mleczko pszczele z czerwiu trutowego liofilizowane

do kupienia: krolewskie-miody.pl

Królewskie Miody to podkarpacka pasieka wędrowna. Po spadź iglastą, nektary do miodu wrzosowego i z owoców leśnych ule są przewożone w miejsca, gdzie pszczoły mają dostęp do czystego ekologicznie surowca. Cena miodu zależy od ilości dostępnego w danym sezonie nektaru, a z drugiej strony to zawsze bardzo atrakcyjna cena w porównaniu z rynkiem. Życzymy udanych zakupów!