Miód stanowi remedium na rozmaite dolegliwości od wieków. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat przeprowadzono liczne badania naukowe, które potwierdziły szereg jego właściwości leczniczych. Już w starożytności odkryto, że ma on właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przyśpiesza gojenie ran i wzmacnia układ odpornościowy. Wynika to z unikalnego składu miodu. Zalicza się do niego między innymi kwasy fenolowe i flawonoidy, aldehydy czy ketony.
Już od zarania dziejów praktykowano stosowanie miodu w leczeniu różnego typu infekcji. Uznaje się go za tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Wykazuje działanie antybakteryjne. Już starożytne kultury wykorzystywały miód jako środek odżywczy i leczniczy. Służył zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego.
Miód w kosmetyce
Preparaty z miodem stosowane są również miejscowo na skórę, ze względu na ich działanie przeciwdrobnoustrojowe, wspomagające gojenie ran i regenerację skóry. Kremem powstałym ze specjalnego rodzaju miodu jest Camelyn M3, który zalecany jest do stosowania przy takich problemach jak:
- trądzik,
- stany zapalne skóry,
- trudno gojące się rany,
- odleżyny,
- choroby reumatyczne stawów.
Źródło: https://camelyn.pl/product/camelyn-m3-krem-regenerujacy/
Apiterapia
Wyodrębniono nawet apiterapię, czyli gałąź medycyny alternatywnej, która bazuje na produktach pszczelich. Jest niezwykle pomocna między innymi podczas leczenia infekcji o podłożu bakteryjnym. Niektóre rodzaje miodów są w stanie zahamować rozwój aż kilkudziesięciu gatunków patogenów, w tym bakterii tlenowych i beztlenowych.
Za działanie antybakteryjne odpowiada przede wszystkim obecność nadtlenku wodoru. Skuteczność miodu wynika również z jego higroskopijności. Jest on w stanie wyciągnąć wilgoć z otoczenia i przyczynić się do odwodnienia drobnoustrojów. Hamująco na ich rozwój działa także wysoka zawartość cukru i niski poziom pH. Liczne badania naukowe potwierdzają, że nawet wielolekooporne bakterie wywołujące zakażenia są wrażliwe na miód.
Jego działanie antybakteryjne wynika również z wysokiej osmolarności, zawartości składników fitochemicznych, kwasowości. Niestety bardzo łatwo o zniszczenie aktywności nadtlenków pod wpływem ciepła i katalazy.
Właściwości miodu
Miód już w czasach starożytnych był używany jako lekarstwo na zainfekowane rany. Uznaje się go za żywność funkcjonalną do ich leczenia, to samo dotyczy wrzodów żołądka. Stosuje się go w przypadku odleżyn i różnego typu infekcji skórnych, oparzeń, owrzodzeń. Utrzymuje wilgotne środowisko rano, co przyspiesza proces jej gojenia.
Miód pomaga również w naprawie uszkodzonej błony śluzowej jelit. Stymuluje wzrost tkanek i niweluje stany zapalne. Ma także działanie antyoksydacyjne ze względu na dużą zawartość flawonoidów i szeregu innych polifenoli. Ze względu na właściwości antyseptyczne stosuje się go w stanach zapalnych jamy ustnej. Miód zaleca się także stosować profilaktycznie, gdyż zapobiega rozwojowi choroby prostaty.
Wykazuje on działanie napotne, rozkurczowe i moczopędne. Zawiera witaminy, minerały, łatwo przyswajalne cukry i wiele aktywnych związków, przez co dodaje energii i odżywia organizm. Jest polecany rekonwalescentom, przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Wspiera wątrobę i układ pokarmowy. Pozytywnie wpływa na układ krążenia. Pomaga w stanach przeziębienia i przewlekłego zmęczenia oraz przy astmie. Miód obniża ciśnienie krwi, podnosi odporność i wzmacnia organizm.