Pyszny domowy budyń kawowy

20 lipca 2018, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Pudding kawowy to delikatny i lekki deser, który zrobisz na bazie mleka. W sam raz na letni podwieczorek w gronie rodziny. Upewnij się tylko, czy masz w domu wszystkie potrzebne składniki, i do dzieła!

 

składniki:

·2 szklanki mleka;

·3 łyżki cukru;

·2 łyżki mąki ziemniaczanej;

·łyżka masła;

·1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej;

·2 łyżki rodzynek;

Budyń kawowy – wykonanie:

W małej ilości zimnego mleka rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem i rodzynkami. Gdy się zagotuje, wlej stale mieszając mleko z mąką, zagotuj i trzymaj na małym ogniu około minuty. Masło rozetrzyj z kawą na spodku i rozprowadź w gorącym budyniu, cały czas mieszając, by kawa dokładnie się rozpuściła. Gotowy deser przelej do pucharków i zajadaj. Do budyniu można dodać nasiona chia i podawać z owocami.