Czy wiecie, że imbir znany był już 3000 lat temu? Można więc śmiało stwierdzić, że jest on jedną z najstarszych przypraw, jak i roślin leczniczych. Imbir ma zdecydowany, wyraźny,ostry, lekko cytrusowy i zarówno orzeźwiający smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciężkich, tłustych potraw czyniąc je delikatniejszymi i bardziej lekkostrawnymi. Bardzo często łączy się go z czosnkiem i chilli. Nie radzę go jednak łączyć z ziołami, gdyż może dojść do konfliktu aromatów.
Imbir natomiast świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi, takimi jak np. : kardamon, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa czy pieprz, zaś w połączeniu ze skórką cytrynową czy pomarańczową intensywnie wydobywa swój cytrusowy aromat. Imbir nadaje się do podawania zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ponadto imbir ma wiele właściwości leczniczych: ułatwia trawienie, zmniejsza agregację płytek krwi, łagodzi bóle menstruacyjne, leczy przeziębienia oraz migreny, dba o jamę ustną, łagodzi mdłości szczególnie te związane z ciążą, zwiększa koncentrację oraz polepsza przepływ krwi, to również świetny środek przeciwgorączkowy.
Sok z imbiru
Składniki:
-5 szklanek wody
-2 cytryny
-160 g świeżego imbiru
-80 g cukru trzcinowego
-gałązka świeżej mięty (użyłam kropli miętowych)
Wykonanie
Korzeń imbiru obrać ze skórki, pokroić i zmiksować na gładko ze szklanką wody. Litr wody wlać do garnka i zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Garnek zdjąć z ognia, dodać powstały krem imbirowy i gałązkę mięty. Całość zostawić pod przykryciem, do naciągnięcia na ok 2 godziny. (im dłużej, tym smak będzie bardziej pikantny). Po tym czasie sok przecedzić, rozlać do butelek i zostawić do całkowitego przestygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Dynię wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut na rozgrzanym maśle, aż dynia nieco zmięknie. Ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon. Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą. Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
Muffinki pietruszkowe
Składniki na 11 sztuk:
-150 g mąki (przesiana)
-130 g cukru trzcinowego
-120 g startego korzenia pietruszki (3 szt)
-100 ml oleju
-100 ml mleka
-1 jajko
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki kardamonu
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. W drugiej mieszamy cukier z olejem, następnie dodajemy pietruszkę, mleko, jajko chwile ucieramy. Do suchych składników przelewamy mokre i wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 180*C 25 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Placuszki marchewkowe
Składniki:
-szklanka mąki ( u mnie ryżowa i żytnia)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-szczypta mielonego imbiru
-1 duże jajko
-2 łyżki brązowego cukru ( dałam miód)
-1 szklanka maślanki ( u mnie jogurt naturalny)
-2 szklanki startej marchewki
-3 łyżki masła do roztopienia na patelni
Wykonanie
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. W małej misce wymieszać jajko, brązowy cukier i jogurt. Wymieszać ze startą marchewką. Dodać wszystko do suchych składników i wymieszać. Zostawić na 5 minut. Następnie na średnim ogniu stopić łyżkę masła. Smażyć naleśniki na złoto ok. 2 minuty z każdej strony. Powtarzać procedurę, aż do zużycia ciasta, dodając masło o ile będzie taka potrzeba.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Krem z białych warzyw
Składniki na krem z warzyw:
-500 g selera
-200 g pietruszki
-350 g ziemniaków
-100 g śmietanki 30%
-1 cm świeżego imbiru
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki klarowanego masła
-2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa i chili – do smaku
Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Imbir, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać listki laurowe i ziele angielskie, chwilę podprażyć, uważając by nie spalić przypraw. Następnie dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć i dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Często mieszając podsmażać warzywa na średnim ogniu, ok. 10 minut. Wlać litr wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyłowić listki i ziele, całość zmiksować na gładko. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, dużą ilością gałki muszkatołowej i chili. ( ze względu na dzieci chili sypaliśmy dopiero do talerzy). W razie potrzeby dodać wody.
Chipsy z pietruszki:
-ok. 200 g pietruszki
-łyżka oliwy
-ząbek czosnku
-sól morska
Pietruszkę obrać, umyć i osuszyć, Przy pomocy tarki pokroić na cieniutkie plastry. Gotową skropić oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Wymieszać, rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, aż będą chrupiące – ok. 10-15 minut. Gorącą zupę podawać z chipsami z pietruszki.
-2 liście laurowe, u mnie Kamis
-łyżeczka kuminu, całego
-1/2 łyżeczki czarnej gorczycy,
-1/2 łyżeczki adżwanu,
-łyżeczka kurkumy, u mnie Kamis
-1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, u mnie Kamis
-kolendra, u mnie Kamis
-3 ząbki czosnku,
-2 cm imbiru,
-mała cebula,
-1 kg puree z dyni,
-szklanka żółtej soczewicy,
-pęczek natki pietruszki ,
-2 żółte papryki,
-2 łyżki masła klarowanego ,
-sól, do smaku
Wykonanie
Paprykę pokroić na nieduże kawałki i grillować (lub piec) aż skórka mocno się spiecze i pokryje bąblami. Gorącą zawinąć na kilka minut w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Soczewicę przepłukać na sitku. Masło rozgrzać, wrzucić liście laurowe, kumin, gorczycę i adżwan. Prażyć chwilę, aż przyprawy zaczną strzelać i pachnieć. Dodać czosnek, cebulę, imbir, podsmażyć aż cebula lekko się zrumieni, następnie wrzucić grillowaną paprykę, po chwili kurkumę, ostrą paprykę. Wyłożyć puree z dyni, soczewicę i ok. 3 szklanek wody. Przykryć i na małym ogniu gotować ok. 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, wyciągnąć liście laurowe i zmiksować zupę na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej wody (my lubimy gęste kremy). Ponownie zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mieloną kolendrą.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ziemniakami.
Łosoś w sosie limonkowo – imbirowym
Składniki:
-2 dzwonka z łososia
-1/2 łyżki startego świeżego imbiru
-sok i skórka z 1/2 limonki
-20 g masła
-2 łyżki śmietany
-sól i pieprz
Wykonanie
Łososia układamy na folii, posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 200*C.
Myjemy limonkę, wyciskamy sok a skórkę ( bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na tarce.
Na małym ogniu podgrzewamy masło, dodajemy imbir, sok, skórkę z limonki i śmietanę.
Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy łososia i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Indyjskie curry z kurczaka
Marynata do mięsa:
-2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
-1 łyżka soku z limonki lub cytryny
-1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
-1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
-1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
-opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
-duża szczypta soli morskiej
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Kurczaka pokroić w 2 centymetrową kostkę, oprószyć solą i obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut. Następnie kurczaka rozłożyć na papierze do pieczenia lub folii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Odstawić.
Butter chicken:
-1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
-2 czubate łyżki klarowanego masła
-2 średniej wielkości cebule
-6 średnich pomidorów malinowych
-4 całe strączki zielonego kardamonu
-1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
-1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
-1 łyżeczka mieszanki garam masala
-1/2 łyżeczki chili w proszku
-1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
-1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
-1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
-1/2 szklanki śmietany 18%
-1 łyżka cukru trzcinowego
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Zmiksować na gładko. Przygotować sobie wszystkie potrzebne przyprawy. Wycisnąć czosnek i zetrzeć imbir. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca zmiksować na proszek. W woku lub szerokiej patelni rozpuścić na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodać cebulę i smażyć ok. dwie minuty. Następnie dodać imbir i czosnek. Mieszać i podsmażyć kolejną minutę. Wsypać przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażyć ok. trzy minuty ciągle mieszając. Wlać pomidory, dodać nerkowce, cukier oraz całe ziarna kardamonu. Zamieszać, zmniejszyć ogień i zostawić na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać). Dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Zamieszać i wrzucić kawałki kurczaka. Gotować ok. 10 minut. Przed podaniem wyłowić kardamon i obsypać danie natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, zrobić dołek i wlać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15min. Następnie ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwadraty ok.6cm x 6cm.
Farsz:
-30dag filetu z piersi kurczaka,
-1/2 pęczka kolendry,
-łyżeczka imbiru,
-ząbek czosnku,
-łyżka sosu sojowego,
-szczypta chilli,
-szczypior do wiązania.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekaną kolendrę. Czosnek obrać, drobniutko posiekać, dodać do mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą chilli. Zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Farsz nakładać na wycięte z ciasta kwadraty, składać rogi do środka, zlepiać jak sakiewkę i obwiązać szczypiorkiem. Pierożki gotować w osolonej wodzie ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na durszlak.
Curry kokosowe z warzywami
Składniki:
-łyżeczka kminu, całego
-łyżeczka czarnej gorczycy
-łyżeczka adżwanu
-cebula
-łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
-łyżeczka kopru włoskiego
-1/2 łyżeczki kurkumy
-6 liści curry
-szczypta asafetidy
-łyżeczka lakshmi masala
-1/2 cukinii
-1/4 brokuła
-1/4 kalafiora
-1/4 papryki czerwonej
-marchewka
-200 ml mleka kokosowego
-1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
-łyżeczka soku z cytryny lub limonki
-3-5 łyżeczek masła klarowanego lub oliwy z oliwek
-sól
-woda do podlewania
Wykonanie
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kmin, czarną gorczycę i adżwan, gdy zaczną strzelać dodać cebulkę i lekko podsmażać, aż się zeszkli. Dodać marchew, podlać odrobiną wody. Gdy zacznie się gotować wrzucić liście curry, imbir, koper włoski, kurkumę i szczyptę asafetidy. Po dwóch minutach dodać pozostałe warzywa, podlać lekko wodą, tak by tylko mogły się w niej zagotować, około 3 minuty. Wlać mleko kokosowe i gotować na średnim ogniu aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos. Dodać lakshmi masalę i doprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia, obsypać natką lub kolendrą, skropić sokiem z cytryny.
Filety umyć, osuszyć, posypać solą, podzielić na porcje. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć rybę, smażyć przez 3 minuty na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple, aby nie wystygła. Imbir i czosnek obrać. Imbir drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, czosnek podsmażyć drobno posiekany na tłuszczu ze smażenia ryby. Dołożyć 1 limonkę poprzednio pokrojona na kawałeczki, masło orzechowe, cukier i sos rybny. Mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Z sosu usunąć limonkę, włożyć kawałki ryby i gotować razem jeszcze 2 minuty na małym ogniu. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w gruba kostkę, zrumienić na oleju. Gotowe danie posypać zrumieniona cebulką oraz posiekaną kolendrą. Udekorować np. limonką.
Przyprawa do piernika
Składniki:
-45 g cynamonu
-15 g mielonego imbiru
-skórka otarta z pomarańczy
-skórka otarta z cytryny
-1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
-2 laski wanilii
-gwiazdka anyżu
-łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
-1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
-łyżeczka ziaren kolendry
-łyżeczka goździków
-łyżeczka ziaren ziela angielskiego
-łyżeczka gałki muszkatołowej
Wykonanie
W naczyniu miksującym umieścić przyprawy w ziarnach, całą gwiazdkę anyżu, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, oraz pokrojoną w niewielkie kawałki laskę wanilii. Zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie wszystko zmiksować. Można również wszystko zmielić w młynku do kawy.
-75 dag półtłustego twarogu,
-2 jajka,
-5 dag cukru,
-skórka otarta z 1 pomarańczy,
-tabliczka mlecznej czekolady,
-czekoladowe gwiazdki,
-perełki cukrowe do dekoracji.
Przygotowanie Spód:
Wyskubać ziarna anyżu oraz kardamonu, połączyć z resztą przypraw, zmiksować przy użyciu blendera bądź utrzeć w moździerzu. Herbatniki pokruszyć, zmielić w blenderze. Zmieszać z przyprawami. Dodać stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 10min w temp. 200st.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz skórką startą z pomarańczy na średnich oczkach. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35min w temp. 160st. Zostawić sernik na godz w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Boki sernika polać stopioną czekoladą. Udekorować np. gwiazdkami oraz perełkami cukrowymi.
Kruche ciastka imbirowe
Składniki na 60 sztuk:
-3 szklanki mąki + do podsypania
-200 g zimnego masła
-3/4 szklanki mielonego cukru trzcinowego
-3 żółtka
-1 łyżka miodu
-1 łyżka imbiru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki kardamonu
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-4 łyżki zimnego mleka
-skórka z jednej pomarańczy
-cukier do panierowania
Wykonanie
Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy ( ciasto nie może się lepić!), tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty, obtaczamy w cukrze i kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 13-15 minut w 180*C.
-1 kg jabłek
-2-3 cm korzenia imbiru
-szczypta soli
-cukier do smaku
Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy. Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Babeczki imbirowe z malinami
Składniki:
-250g rozmrożonych malin (jeżeli mamy dostępność do świeżych sezonowych to proszę bardzo )
-150g mąki
-80g drobno zmielonych migdałów
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100g cukru
-szczypta soli
-jajko
-250ml maślanki
-1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
-łyżka oleju
-cukier puder do dekoracji
-blacha do pieczenia babeczek typu muffin z 12wgłębieniami
-tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 175st. C Wysmaruj tłuszczem blachę lub wypełnij każde z wgłębień dwoma papierowymi foremkami przeznaczonymi do pieczenia babeczek. Wymieszaj mąkę z migdałami, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajko ubij z maślanką. Dodaj do tego imbir i olej. Wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję. Teraz wsyp mąkę z migdałami i mieszaj, aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji. Wgłębienia w blasze (lub papierowe foremki) wypełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Następnie ułóż po kilka malin na każdej babeczce (lekko dociśnij). Blachę włóż do piekarnika. Piecz babeczki przez 20 minut, aż wyrosną i będą złotobrązowe. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, poczekaj, aż babeczki wystygną, wyjmij je, ułóż na paterze i posyp cukrem pudrem.
Drożdżówki korzenne Ciasto:
-3 szklanki mąki + mąka do podsypania
-3 żółtka
-szklanka letniego mleka
-50 g roztopionego i przestudzonego masła
-szczypta soli
-1/2 szklanki cukru
-50 g drożdży
-dżem jeżynowy albo malinowy
-około 0,5 kg małych jabłek
-jajko
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko mieszamy. Stolnice posypujemy mąką przekładamy ciasto, dodajemy tyle maki aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Jeśli ciasto jest już elastyczne i sprężyste odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wszystkie składniki posypki mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, usuwamy środki. Do wydrążonych środków, wkładamy po łyżeczce dżemu.
Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy posypką i kładziemy jabłka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni podgrzej masło, dodaj gruszki, cukier i imbir, podsmaż przez 3 min. I pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj gruszkami z patelni z mlekiem i gotowe.