Potrawy z boczniaków – różne pomysłowe przepisy na dania z boczniakami, boczniaki
Słyszeliście kiedyś o boczniakach? To nic innego, jak grzyby o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Swoją mocą obniżają cholesterol, a nawet potrafią zniszczyć komórki nowotworowe. Zobacz co pysznego możesz ugotować z boczniaków i dlaczego warto je jeść.
Właściwości
Zacznijmy od małego przedstawienia tych cudownych grzybów. Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, które możesz spotkać zarówno w lesie, jak i parku czy ogrodzie. Kapelusze posiadają kształt muszli oraz barwę od popielatej aż po ciemnoszarą. Boczniaki posiadają aż 70 procent białka, oraz nienasycone tłuszcze. Dodatkowo znajdziesz w nich sole mineralne oraz witaminy. Nie zabrakło też wapna, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu oraz jodu. To wszystko sprawia, że boczniaki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zaleca się spożywanie boczniaków osobom cierpiącym na cukrzycę i miażdżyce.
Smażone boczniaki z sosem jogurtowym
Co kupić?
- 500 gram boczniaków
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 łyżki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki startego chrzanu
- bułka tarta zmieszana z kaszką kukurydzianą w proporcji 4:1
- olej do smażenia lub masło klarowane
- sól
Boczniaki czyścimy szczoteczką, mąkę mieszamy z przyprawami oraz płatkami drożdżowymi i około 170 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto, odstawiamy na 15 minut.
Boczniaki maczamy w cieście a następnie w tartej bułce z kaszką, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z sosem – jogurt mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą.
Boczniaki w towarzystwie warzyw
Co kupić?
- 0,5 kg boczniaków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 korzeń pietruszki średniej wielkości
- połowa selera średniej wielkości
- 1 por średniej wielkości
- 2 cebule
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego – może być z kostki – wtedy należy uważać z solą
- 4 łyżki masła
- łyżka oleju
- liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki majeranku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Boczniaki opłucz pod bieżącą wodą, po czym je odsącz i połóż blaszkami do dołu aż do wyschnięcia. Potem pokrój je na małe i podłużne kawałki. Pokrój na słupki marchewkę, pora oraz korzeń pietruszki. Cebulę należy obrać i pokroić na ósemki. Teraz rozgrzej masło z olejem i wrzuć wszystko na patelnie. Smaż 3-4 minuty ciągle mieszając. Następnie przeżuć wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i duś przez 20 minut. Możesz podawać z ugotowanymi jajkami i natką pietruszki.
Boczniakowy sos
Co kupić?
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 20 dag boczniaków
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 łyżeczki słodkiej i mielonej papryki
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki przyprawy jarzynka
- pieprz i sól
- sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj, po czym zeszklij ją w rondlu z olejem. Boczniaki umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do rondelka oraz masło. Dodaj 2-3 łyżki wody i gotuj 5-7 minut.W kubeczku wymieszaj śmietanę i łyżkę mąki. Dodaj jarzynkę, paprykę i wodę. Całość wymieszaj i wlej do grzybów. Zagotuj sos i dopraw do smaku przyprawami i sosem sojowym.
Gulasz boczniakowy
Co kupić?
- boczniak 30dkg
- Papryka czerwona 1 średnia
- cebula 2 średnie
- czosnek 2-3 ząbki
- lubczyk suszony(dałam mrożony)
- masło 2 łyżki
- mąka 2 łyżki
- śmietana 18% 2 łyżki
- Papryka w proszku słodka 1 łyżeczka
- pieprz i wegeta
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka i usmaży na maśle. Pod koniec dodaj czosnek, który wcześniej drobno pokrój. Na drugiej patelni usmaż boczniaki pokrojone w paski. Po chwili dodaj do nich paprykę i zalej całość bulionem lub wodą. Dodaj lubczyk i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem. Teraz roztrzep mąkę z wodą i dodaj do gulaszu. Całość dopraw do smaku i na sam koniec dodaj śmietanę zahartowaną sosem.
Sałatka
Co kupić?
- Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
- 250 g boczniaków
- 1/2 l mleka
- 150 g sera żółtego (ulubionego)
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- 250 g pomidorków śliwkowych
- czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po garści sezamu i pestek z dyni
- sól ,pieprz
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie:
Boczniaki umyj, osusz i podziel na kawałki. Zamocz je na 2 godziny w mleku z solą oraz pieprzem. Po tym czasie odsącz je i panieruj mąką, jajkiem oraz bułką tartą. Usmaż je na złoto i ostudź. Teraz opłucz sałatę, osusz ją i porwij na mniejsze kawałki, natomiast pomidorki podziel na ćwiartki. Pomieszaj je z sałatą oraz pokrojoną cebulą. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i całość wymieszaj dokładnie. Upraż sezam oraz pestki z dyni na suchej patelni i dodaj je do sałaty po przestudzeniu. Dorzuć boczniaki, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz starty żółty ser.
Tagliatelle
Co kupić?
- 25 dag makaronu tagliatelle
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 35 dag boczniaków
- 50 dag pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek tymianku
- 100 ml octu balsamicznego
- 100 ml bulionu warzywnego (kostka)
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Grzyby oczyść, a pomidory umyj i osusz. Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Czosnek należy obrać i pokroić w plasterki. Listki tymianku poodrywaj od gałązek i posiekaj. Grzyby usmaż na oliwie, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz tymianek. Podduś chwilę całość i zalej octem oraz rosołem. Gotuj przez 2 minuty. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj przyprawy do smaku.
Carbonara z boczniakami
Co kupić?
- 400 gram makaronu wstążki
- cebula
- 300 gram boczniaków
- 50 gram masła klarowanego
- 200 ml śmietany 30 %
- natka pietruszki
- 2 łyżki sera
- 4 żółtka
- 3 łyżki startego chrzanu
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz
Cebulkę pokroić w kostkę, boczniaki w cienkie plasterki, smażyć na rozgrzanym maśle kilka minut. Makaron przygotować al dente. Dp boczniaków dodać śmietanę oraz część natki pietruszki, przyprawić do smaku. Wrzucić teraz gorący makaron, starty ser wymieszany z żółtkami oraz chrzanem, wymieszać.
Pieczone rwane boczniki w sosie sos barbecue
Co kupić?
- 500 gram boczniaków
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek sosu sos barbecue
- łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki czerwonej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Grzyby szarpiemy na kawałki podłużne, oliwę mieszamy z przyprawami i sosem sos barbecue. Marynatą zalać grzyby i piec około 30 minut. Podawać do bagietki z dodatkiem dipu lub sałatki z ogórka kiszonego z cebulą.
Zobacz również:
Dania z pieczarkami – przepisy na pyszne potrawy z pieczarek!
Top 10 dań mięsnych jednogarnkowych
Suflety słodkie i wytrawne – przepisy
Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje