URODA I ZDROWIE

Potrawy z boczniaków – różne pomysłowe przepisy na dania z boczniakami, boczniaki

22 lutego 2019, dodał: Dagmara

Słyszeliście kiedyś o boczniakach? To nic innego, jak grzyby o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych.  Swoją mocą obniżają cholesterol, a nawet potrafią zniszczyć komórki nowotworowe. Zobacz co pysznego możesz ugotować z boczniaków i dlaczego warto je jeść.

 

Właściwości

Zacznijmy od małego przedstawienia tych cudownych grzybów. Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, które możesz spotkać zarówno w lesie, jak i parku czy ogrodzie. Kapelusze posiadają kształt muszli oraz barwę od popielatej aż po ciemnoszarą.  Boczniaki posiadają aż 70 procent białka, oraz nienasycone tłuszcze. Dodatkowo znajdziesz w nich sole mineralne oraz witaminy. Nie zabrakło też wapna, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu oraz jodu. To wszystko sprawia, że boczniaki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zaleca się spożywanie boczniaków osobom cierpiącym na cukrzycę i miażdżyce. 

 

Boczniaki w towarzystwie warzyw

Co kupić?

  • 0,5 kg boczniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 korzeń pietruszki średniej wielkości
  • połowa selera średniej wielkości
  • 1 por średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego – może być z kostki – wtedy należy uważać z solą
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Boczniaki opłucz pod bieżącą wodą, po czym je odsącz i połóż blaszkami do dołu aż do wyschnięcia. Potem pokrój je na małe i podłużne kawałki. Pokrój na słupki marchewkę, pora oraz korzeń pietruszki. Cebulę należy obrać i pokroić na ósemki. Teraz rozgrzej masło z olejem i wrzuć wszystko na patelnie. Smaż 3-4 minuty ciągle mieszając. Następnie przeżuć wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i duś przez 20 minut. Możesz podawać z ugotowanymi jajkami i natką pietruszki.

boczniaki z warzywami

Boczniakowy sos

Co kupić?

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag boczniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy jarzynka
  • pieprz i sól
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj, po czym zeszklij ją w rondlu z olejem. Boczniaki umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do rondelka oraz masło. Dodaj 2-3 łyżki wody i gotuj 5-7 minut.W kubeczku wymieszaj śmietanę i łyżkę mąki. Dodaj jarzynkę, paprykę i wodę. Całość wymieszaj i wlej do grzybów.  Zagotuj sos i dopraw do smaku przyprawami i sosem sojowym.

boczniakowy sos

Gulasz boczniakowy

Co kupić?

  • boczniak 30dkg
  • Papryka czerwona 1 średnia
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 2-3 ząbki
  • lubczyk suszony(dałam mrożony)
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • Papryka w proszku słodka 1 łyżeczka
  • pieprz i wegeta

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka  i usmaży na maśle. Pod koniec dodaj czosnek, który wcześniej drobno pokrój. Na drugiej patelni usmaż boczniaki pokrojone w paski. Po chwili dodaj do nich paprykę i zalej całość bulionem lub wodą. Dodaj lubczyk i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem. Teraz roztrzep mąkę z wodą i dodaj do gulaszu. Całość dopraw do smaku i na sam koniec dodaj śmietanę zahartowaną sosem.
boczniaki gulasz

Sałatka

Co kupić?

  • Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 l mleka
  • 150 g sera żółtego (ulubionego)
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 250 g pomidorków śliwkowych
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po garści sezamu i pestek z dyni
  • sól ,pieprz
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy

Przygotowanie:

Boczniaki umyj, osusz i podziel na kawałki. Zamocz je na 2 godziny w mleku z solą oraz pieprzem. Po tym czasie odsącz je i panieruj mąką, jajkiem oraz bułką tartą. Usmaż je na złoto i ostudź. Teraz opłucz sałatę, osusz ją i porwij na mniejsze kawałki, natomiast pomidorki podziel na ćwiartki. Pomieszaj je z sałatą oraz pokrojoną cebulą. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i całość wymieszaj dokładnie. Upraż sezam oraz pestki z dyni na suchej patelni i dodaj je do sałaty po przestudzeniu. Dorzuć boczniaki, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz starty żółty ser.

boczniaki sałatka

Tagliatelle

Co kupić?

  • 25 dag makaronu tagliatelle
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 35 dag boczniaków
  • 50 dag pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu warzywnego (kostka)
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Grzyby oczyść, a pomidory umyj i osusz.  Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Czosnek należy obrać i pokroić w plasterki. Listki tymianku poodrywaj od gałązek i posiekaj. Grzyby usmaż na oliwie, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz tymianek. Podduś chwilę całość i zalej octem oraz rosołem. Gotuj przez 2 minuty. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj przyprawy do smaku.

boczniaki makaron

Carbonara z boczniakami

Co kupić?

  • 400 gram makaronu wstążki
  • cebula
  • 300 gram boczniaków
  • 50 gram masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki sera
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz

Cebulkę pokroić w kostkę, boczniaki w cienkie plasterki, smażyć na rozgrzanym maśle kilka minut. Makaron przygotować al dente. Dp boczniaków dodać śmietanę oraz część natki pietruszki, przyprawić do smaku. Wrzucić teraz gorący makaron, starty ser wymieszany z żółtkami oraz chrzanem, wymieszać.

Zobacz również:

Dania z pieczarkami – przepisy na pyszne potrawy z pieczarek!

Top 10 dań mięsnych jednogarnkowych

Suflety słodkie i wytrawne – przepisy

Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kurtka czy płaszcz?
Osobiście preferuję kurtki z Cross Jeansu zimowe i te wiosenne jeansowe.
jakie są wasze ulubione sklepy z ub…
Ja też często przeglądam oferty producentów na allegro.pl Moim konikiem jest Cross Jeans,...
Jakie kolczyki powinnam nosić, jeśl…
Moim zdaniem pasują tez takie małe kuleczki np. takie pasują do twarzy okrągłej https://sklep.terpilowski.com.pl/product-pol-29696-Bizuteria-pandora-Kolczyki-sztyfty-Blekitny-blask-296272c01.html Do...
Ubieranie się zgodnie z wiekiem?
> Zafira napisał/a:> Ja właśnie noszę jeansy Cross i niestety nie podołały wyzwaniu,...