Potrawka z kurczaka z ryżem i fasolką
Składniki (na 4 porcje):
– 3 piersi z kurczaka
– 250 g fasolki szparagowej zielonej
– 2 marchewki
– 1 papryka czerwona surowa
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Włożyć kawałki kurczaka, smażyć około 10 minut. Dodać pokrojoną marchewkę w talarki, fasolkę w krótki słupki, paprykę w drobną kosteczkę i podlać obficie wodą.
Dusić około 50 minut. Dodać kurkumę, paprykę słodką, sól do smaku.
Na koniec całość zagęścić łyżką mąki, rozprowadzoną w około 1/4 szklanki wody.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.