Potrawka z kurczaka z ryżem i fasolką

8 lutego 2024, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

kurczak z fasolką i papryką

Składniki (na 4 porcje):

– 3 piersi z kurczaka
– 250 g fasolki szparagowej zielonej
– 2 marchewki
– 1 papryka czerwona surowa
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Włożyć kawałki kurczaka, smażyć około 10 minut. Dodać pokrojoną marchewkę w talarki, fasolkę w krótki słupki, paprykę w drobną kosteczkę i podlać obficie wodą.
Dusić około 50 minut. Dodać kurkumę, paprykę słodką, sól do smaku.
Na koniec całość zagęścić łyżką mąki, rozprowadzoną w około 1/4 szklanki wody.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...