Klasyczny boeuf bourguignon (Bef burginią) duszona wołowina marynowana

9 lutego 2024, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjne danie francuskie, marynowanie trwa do 5 dni!

duszona wołowina marynowana

składniki:

kg wołowiny
15 dag marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki tymianku (ewentualnie suszony)
2 listki laurowe
butelka czerwonego wina Burgund
20 dag małych pieczarek
5 dag tłuszczu
40 dag małych cebulek
łyżeczka masła
szczypta cukru
15 dag boczku wędzonego
1/2 pęczka natki pietruszki dodatkowo

Mięso pokroić w dużą kostkę, marchewkę w talarki. Seler i cebule obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Połowę mięsa włożyć do kamiennego garnka. Dodać związane w pęczek gałązki natki, tymianku, listki laurowe oraz warzywa. Dodać resztę mięsa, zalać winem. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Przewrócić mięso i powtórzyć tę czynność pięciokrotnie (marynowanie trwa 5 dni). Następnie mięso osączyć z marynaty i osuszyć. Z marynaty odsączyć wino, warzywa oraz przyprawy odłożyć. Pieczarki oczyścić, odciąć kapelusze na trzonki posiekać. W żaroodpornym naczyniu (lub garnku rzymskim) rozgrzać połowę tłuszczu i partiami obsmażać mięso ze wszystkich stron, dodając pozostały tłuszcz. Dodać jarzyny i pęczek ziół z marynaty, smażyć jeszcze 5 minut mieszając. Zalać winem z marynaty, gdy się zagotuje zostawić na małym ogniu na 15 minut. Do mięsa dodać posiekane nóżki pieczarek. Uzupełnić 2 szklankami wody i wstawić na 3 godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cebulki obrać, masło ze szczyptą cukru rozgrzać. Gdy się rozpuści włożyć cebulki, oprószyć sola i pieprzem, mieszać. Zalać szklanką wody i podgrzewać aż woda odparuje. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, pokroić w kostkę. Kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem, usmażyć  na patelni bez tłuszczu 9około 10 minut). Podsmażyć boczek, cebulki oraz pieczarki i boczek wrzucić do sporego garnka. Miękkie mięso przełożyć do pieczarek i boczku. Sos przetrzeć z 1/3 ugotowanych w nim jarzyn, bezpośrednio do garnka z mięsne. Wymieszać, ewentualnie przyprawić. Podgrzać na krótko przed podaniem i posypać posiekaną natką pietruszki.



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...