Klasyczny boeuf bourguignon (Bef burginią) duszona wołowina marynowana | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Klasyczny boeuf bourguignon (Bef burginią) duszona wołowina marynowana

9 lutego 2023, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjne danie francuskie, marynowanie trwa do 5 dni!

duszona wołowina marynowana

składniki:

kg wołowiny
15 dag marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki tymianku (ewentualnie suszony)
2 listki laurowe
butelka czerwonego wina Burgund
20 dag małych pieczarek
5 dag tłuszczu
40 dag małych cebulek
łyżeczka masła
szczypta cukru
15 dag boczku wędzonego
1/2 pęczka natki pietruszki dodatkowo

Mięso pokroić w dużą kostkę, marchewkę w talarki. Seler i cebule obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Połowę mięsa włożyć do kamiennego garnka. Dodać związane w pęczek gałązki natki, tymianku, listki laurowe oraz warzywa. Dodać resztę mięsa, zalać winem. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Przewrócić mięso i powtórzyć tę czynność pięciokrotnie (marynowanie trwa 5 dni). Następnie mięso osączyć z marynaty i osuszyć. Z marynaty odsączyć wino, warzywa oraz przyprawy odłożyć. Pieczarki oczyścić, odciąć kapelusze na trzonki posiekać. W żaroodpornym naczyniu (lub garnku rzymskim) rozgrzać połowę tłuszczu i partiami obsmażać mięso ze wszystkich stron, dodając pozostały tłuszcz. Dodać jarzyny i pęczek ziół z marynaty, smażyć jeszcze 5 minut mieszając. Zalać winem z marynaty, gdy się zagotuje zostawić na małym ogniu na 15 minut. Do mięsa dodać posiekane nóżki pieczarek. Uzupełnić 2 szklankami wody i wstawić na 3 godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cebulki obrać, masło ze szczyptą cukru rozgrzać. Gdy się rozpuści włożyć cebulki, oprószyć sola i pieprzem, mieszać. Zalać szklanką wody i podgrzewać aż woda odparuje. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, pokroić w kostkę. Kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem, usmażyć  na patelni bez tłuszczu 9około 10 minut). Podsmażyć boczek, cebulki oraz pieczarki i boczek wrzucić do sporego garnka. Miękkie mięso przełożyć do pieczarek i boczku. Sos przetrzeć z 1/3 ugotowanych w nim jarzyn, bezpośrednio do garnka z mięsne. Wymieszać, ewentualnie przyprawić. Podgrzać na krótko przed podaniem i posypać posiekaną natką pietruszki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Klasyczny boeuf bourguignon (Bef burginią) duszona wołowina marynowana

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...