Pory zawijane w szynkę
Artykuł zewnętrzny
- 4 małe pory
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie pomidory
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz grubo mielony
Pory oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha. Pokroić na 20 cm kawałki. Odcięte zielone części odłożyć. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Ułożyć w nim pory. Naczynie przykryć, wstawić na 3 minuty do kuchenki mikrofalowej. Pomidory umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić w grubsze plasterki. Zielone części porów drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pory wyjąć z kuchenki mikrofalowej, każdy owinąć plasterkiem szynki. Na spodzie żaroodpornej formy ułożyć plasterki pomidorów, a na nich pory owinięte w szynkę. Posypać tartym serem i pokrojonymi częściami zielonymi porów. Oprószyć solą i pieprzem, naczynie przykryć, zapiekać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku 5 minut.