Pomysły na drinki z whisky
Whisky to trunek o zawartości od 40 do 60 procent alkoholu destylowany z zacierów zbożowych. Według legendy w V w. n.e. sam święty Patryk przywiózł ją do Irlandii, która dzisiaj uznawana jest za ojczyznę tego alkoholu. Smak whisky jest niezwykle różnorodny – w zależności od metod produkcji dany alkohol może różnić się intensywnością aromatu i stężeniem alkoholu. Koneserzy często wybierają whisky z beczek po winie, zaś my, w domowym zaciszu możemy samodzielnie przygotować drinki z tego alkoholu.
Chyba każdy słyszał o klasycznym drinku, w skład którego wchodzi whisky i cola. W świecie alkoholi istnieje jednak cała masa przeróżnych wariacji na temat whisky oraz różne sposoby jej podawania – również na gorąco. Sprawdzą się zarówno przy okazji najbliższego świętowania, jak i – w wersji na gorąco – w przypadku przeziębienia! Warto zatem poszerzyć swoje smakowe doznania o przykładowe poniższe drinki z tym alkoholem:
Gorący Johnnie Walker
- 120 ml jabłkowego cydru
- 10 g miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z 1 cytryny
- 15 ml whisky Johnnie Walker Double Black
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Cydr zagotować z miodem, cynamonem, skórką cytrynową do momentu, w którym miód się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny i whisky i dobrze wymieszać.
Gorące herbata z whisky
- 10 g miodu
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 40 ml whisky
- 120 ml herbaty (np. English Breakfast)
- plasterek cytryny
Zagotować wodę i zaparzyć herbatę, dodać miód i przyprawy. Dodać whisky i cytrynę, a następnie całość wymieszać. Podawać gorące.
Ginger hallball
- 50 ml whisky
- 85 ml imbirowego piwa
- 3 plasterki cytryny
Plasterki lodu i cytryny ułożyć w szklance, wlać whisky i resztę szklanki dopełnić piwem.
Whisky z espresso
- 70 ml whisky
- 80 ml espresso
- 80 ml gorącej czekolady
- opcjonalnie: gałka lodów
Przygotować espresso i gorącą czekoladę, wlać do szklanki i wymieszać. Dodać whisky, serwować z gałką lodów.
Whisky z syropem klonowym
- 55 ml whisky typu bourbon
- 1 łyżka syropu klonowego
- 120 ml herbaty (czarna lub rooibos)
Zaparzyć herbatę i wlać do szklanki. Dodać whisky i syrop klonowy, wymieszać. Podawać gorące lub zimne, z kostkami lodu.