Pomysły na drinki z whisky

24 maja 2018,
dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Whisky to trunek o zawartości od 40 do 60 procent  alkoholu destylowany z zacierów zbożowych. Według legendy w V w. n.e. sam święty Patryk przywiózł ją do Irlandii, która dzisiaj uznawana jest za ojczyznę tego alkoholu. Smak whisky jest niezwykle różnorodny – w zależności od metod produkcji dany alkohol może różnić się intensywnością aromatu i stężeniem alkoholu. Koneserzy często wybierają whisky z beczek po winie, zaś my, w domowym zaciszu możemy samodzielnie przygotować drinki z tego alkoholu.

Chyba każdy słyszał o klasycznym drinku, w skład którego wchodzi whisky i cola. W świecie alkoholi istnieje jednak cała masa przeróżnych wariacji na temat whisky oraz różne sposoby jej podawania – również na gorąco. Sprawdzą się zarówno przy okazji najbliższego świętowania,  jak i – w wersji na gorąco – w przypadku przeziębienia!  Warto zatem poszerzyć swoje smakowe doznania o przykładowe poniższe drinki z tym alkoholem:

Gorący Johnnie Walker

  • 120 ml jabłkowego cydru
  • 10 g miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 15 ml whisky Johnnie Walker Double Black
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Cydr zagotować z miodem, cynamonem, skórką cytrynową do momentu, w którym miód się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny i whisky i dobrze wymieszać.

Gorące herbata z whisky

  • 10 g miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 40 ml whisky
  • 120 ml herbaty (np. English Breakfast)
  • plasterek cytryny

Zagotować wodę i zaparzyć herbatę, dodać miód i przyprawy. Dodać whisky i cytrynę, a następnie całość wymieszać. Podawać gorące.

Ginger hallball

  • 50 ml whisky
  • 85 ml imbirowego piwa
  • 3 plasterki cytryny

Plasterki lodu i cytryny ułożyć w szklance, wlać whisky i resztę szklanki dopełnić piwem.

Whisky z espresso

  • 70 ml whisky
  • 80 ml espresso
  • 80 ml gorącej czekolady
  • opcjonalnie: gałka lodów

Przygotować espresso i gorącą czekoladę, wlać do szklanki i wymieszać. Dodać whisky, serwować z gałką lodów.

Whisky z syropem klonowym

  • 55 ml whisky typu bourbon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 120 ml herbaty (czarna lub rooibos)

Zaparzyć herbatę i wlać do szklanki. Dodać whisky i syrop klonowy, wymieszać. Podawać gorące lub zimne, z kostkami lodu.

 

zobacz również:

Przepisy z whisky – jak serwować, różne drinki i sposoby podawania

Whisky Sour drink

Tequila na różne sposoby – przepisy!

Kalorie w alkoholach



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.