Pomysły na drinki z whisky

24 maja 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Whisky to trunek o zawartości od 40 do 60 procent  alkoholu destylowany z zacierów zbożowych. Według legendy w V w. n.e. sam święty Patryk przywiózł ją do Irlandii, która dzisiaj uznawana jest za ojczyznę tego alkoholu. Smak whisky jest niezwykle różnorodny – w zależności od metod produkcji dany alkohol może różnić się intensywnością aromatu i stężeniem alkoholu. Koneserzy często wybierają whisky z beczek po winie, zaś my, w domowym zaciszu możemy samodzielnie przygotować drinki z tego alkoholu.

Chyba każdy słyszał o klasycznym drinku, w skład którego wchodzi whisky i cola. W świecie alkoholi istnieje jednak cała masa przeróżnych wariacji na temat whisky oraz różne sposoby jej podawania – również na gorąco. Sprawdzą się zarówno przy okazji najbliższego świętowania,  jak i – w wersji na gorąco – w przypadku przeziębienia!  Warto zatem poszerzyć swoje smakowe doznania o przykładowe poniższe drinki z tym alkoholem:

Gorący Johnnie Walker

  • 120 ml jabłkowego cydru
  • 10 g miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 15 ml whisky Johnnie Walker Double Black
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Cydr zagotować z miodem, cynamonem, skórką cytrynową do momentu, w którym miód się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny i whisky i dobrze wymieszać.

Gorące herbata z whisky

  • 10 g miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 40 ml whisky
  • 120 ml herbaty (np. English Breakfast)
  • plasterek cytryny

Zagotować wodę i zaparzyć herbatę, dodać miód i przyprawy. Dodać whisky i cytrynę, a następnie całość wymieszać. Podawać gorące.

Ginger hallball

  • 50 ml whisky
  • 85 ml imbirowego piwa
  • 3 plasterki cytryny

Plasterki lodu i cytryny ułożyć w szklance, wlać whisky i resztę szklanki dopełnić piwem.

Whisky z espresso

  • 70 ml whisky
  • 80 ml espresso
  • 80 ml gorącej czekolady
  • opcjonalnie: gałka lodów

Przygotować espresso i gorącą czekoladę, wlać do szklanki i wymieszać. Dodać whisky, serwować z gałką lodów.

Whisky z syropem klonowym

  • 55 ml whisky typu bourbon
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 120 ml herbaty (czarna lub rooibos)

Zaparzyć herbatę i wlać do szklanki. Dodać whisky i syrop klonowy, wymieszać. Podawać gorące lub zimne, z kostkami lodu.

 

zobacz również:

Przepisy z whisky – jak serwować, różne drinki i sposoby podawania

Whisky Sour drink

Tequila na różne sposoby – przepisy!

Kalorie w alkoholach