Pomysłowe pasty i dodatki do kanapek – przepisy
Masz dość nudnych kanapek? Szukasz czegoś innego? Wystarczy przygotować domowe smarowidło i nadać zwykłemu śniadaniu nowego smaku!
Zapraszam do oglądania i gotowania!
Z suszoną wołowiną
- 100 g sera
- 150 g suszonej wołowiny
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżki – ketchupu
- 1 1/2 szklanki – majonezu
- 1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zmiksuj.
Serowo-ostro
- 200 g miękkiego białego serka
- szklanka majonezu
- 1 zielona papryczka chili
- 2 papryczki jalapeno
- 1 szkl startego sera żółtego
Wymieszaj w rondelku biały ser z majonezem aż nie będzie grudek. Dodaj posiekane papryki i ser. Podgrzewaj regularnie mieszając aż smarowidło będzie gładkie. Dodatkowo (lub zamiast gotowania) można całość lekko zapiec w piekarniku.
Jajko i sałatka z awokado
- 10 jaj na twardo
- pokrojone w kostkę 1 awokado
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka jogurt greckiego
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/3 szklanka zielonej cebuli
- 1/2 szklanki selera
- 1/2 łyżeczki. papryka
- 1/4 łyżeczki. pieprz
- szczypta soli morskiej
- 2 plastry boczku
W miseczce połącz awokado, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj poszatkowane warzywa i pieprz. Wymieszaj. Po nałożeniu na kanapkę układamy jeszcze pokrojone w kostkę jajko i plastry boczku.
Szynkowe smarowidło
- 450 g gotowanej szynki
- 1/3 szklanki posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki kopru
- 1 łyżeczka musztardy gotowej
Wszystko zmiksuj blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
Ostra pasta z ciecierzycy
- ciecierzyca – 100 g
- suszone pomidory – 2 szt.
- ostra papryka – 2 łyżeczki
- słodka papryka – 3 łyżeczki
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- oliwa z suszonych pomidorów – 6 łyżek
Soczewicę zalewam wodą i trzymamy w niej przez 1 noc. Następnie przepłukuję i w nowej wodzie gotuję przez godzinę Władam całą soczewicę do blendera. Dodaję paprykę słodką i ostrą, zioła, pomidory, polewam oliwą z pomidorów. Miksuję aż całość będzie gładką jednolitą masą. Podaję na kanapkach już bez masła.
Źródło: Przepisy na widelcu
Z serem cheddar
- 2 szklanki startej serem cheddar
- groszek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 plasterki szynki
Cztery pierwsze składniki zmiksuj blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
Słodkie awokado
- 2 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka niskotłuszczowego sera białego
- 1 1/2 łyżki miodu
- 4 kromki chleba
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
Z łososiem
- 200 g miękkiego białego serka
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 150 g wędzonego łososia
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
Na zielono
- szklanka kolendry
- liście mięty kilka gałązek
- imbir około 4 cm
- ząbki czosnku, 2-3
- zielone chilli
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryn
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
Paprykowe
- 200 g papryki upieczonej i obranej ze skórki
- 250 g sera cheedar (startego)
- 1 szkl majonezu
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
zobacz również: