Pomysłowe dania z ogniska – co przyrządzić w jesiennym plenerze?
Przed nami ostatnie dni ciepłej, jesiennej pogody. Już wkrótce krajobraz przykryje biały puch, a mróz zastąpi dodatnią temperaturę. Wykorzystajmy ostatni moment na rozpalenie ogniska z przyjaciółmi i rodziną. Jesienne, palone drewno, ciemniejsze i chłodniejsze dni to wspaniały moment na kolacje przy cieple rozpalonego ognia.
Z czym kojarzy się jesienne ognisko? Przede wszystkim z gorącą kiełbasą na kiju, gitarą i muzyką. Ale jest wiele alternatyw dla naszej niezastąpionej kiełbasy. O to kilka pomysłów jak w prosty sposób zaskoczyć, a także zaspokoić kubki smakowe zaproszonych na nietypową kolację gości. Pamiętajmy, że jeśli będziemy piec nasze produkty na kiju opiekamy je nad ogniem, a nie w ogniu. Jako mała dziewczynka zawsze byłam głodna i niecierpliwa. Pamiętam, jak swoją kiełbasę umieszczałam w najmocniejszych płomieniach, tak aby upiekła się maksymalnie w dwie minuty. Niestety, zazwyczaj była zimna w środku, spalona z wierzchu i osmolona. Dania z ogniska wymagają czasu :)!
Pieczone ziemniaki – chyba nie ma nic smaczniejszego jak pieczone ziemniaki z ogniska. Skóra z tego warzywa jest zdrowsza od samego miąższu. Dlatego ziemniaki owinięte w folie i pozostawione w oddali około 10-20cm od ognia to wspaniały pomysł. Ja preferuję upieczonego ziemniaka z dodatkiem soli i masła. Można jednak serwować je również ze świeżym jogurtem lub kefirem. Czas przygotowania to około jednej godziny.
Ogniste pianki – swoją sławę w Polsce zawdzięczają dzięki Amerykanom. To oni jako pierwsi wyprodukowali Marshmallow czyli słodkie, kolorowe pianki. Z początku wykorzystywane jako ozdoba cukiernicza, później znalazły zastosowanie jako wspaniała przekąska na spotkaniach przy ognisku. Również Polacy zaczęli ogniskową przygodę z pianką cukrową. Pamiętajmy, aby piec je krótko w taki sposób by z wierzchu powstała chrupiąca skórka, a środek stał się lekko ciągnący. Pianki pieczone za długo zdecydowanie nie są przyjemne w smaku. Ciekawym pomysłem jest również stworzenie piankowej kanapki, zamykając Jojo w słodkie wafle. Dzieci je kochają :)
Chrupkie kanapki – chrupkie, ciepłe pieczywo to idealny dodatek jesiennego ogniska. Aby dodać walorów smakowych kromce warto nasmarować ją masłem czosnkowym, lub pysznym pesto. Można również pokusić się o stworzenie kompletnej kanapki. Zamykając ser i ulubione warzywa w dwie kromki na patyku stworzymy pyszny, ciepły tost.
Ogrzane jabłko – jabłko to wspaniały owoc, który idealnie pasuję na patyku przy ognisku. Bardzo łatwo je wbić, a jeszcze łatwiej upiec. Nie przejmujmy się, gdy skórka troszkę się spiecze, można ją w prostu sposób ściągnąć. Ciekawym dodatkiem do upieczonego jabłka jest cynamon. Pomieszany z ciepłym miąższem smakuje rewelacyjnie. Również pysznym pomysłem jest ściągnięcie skórki jabłka kiedy zaczyna się podpiekać, obtoczenie go w cukrze trzcinowym i dalsze pieczenie. Po skarmelizowaniu cukru powstanie cudowne, słodkie, gorące jabłko.
Złocista kukurydza – kukurydza z ogniska to niepowtarzalny smak. Często zapominamy o niej podczas przygotowania menu na nasze ognisko. A kukurydze robi się naprawdę łatwo i przyjemnie! Owijamy ją w foli wraz z czterema łyżeczkami masła i szczyptą soli. Wrzucamy do ogniska, przysypując węglem. Po około 25 min powstanie nam wyśmienite, złote warzywo.
Karkówka na ogniu – nie każdy preferuję kiełbasę. Ale na kiju nad ogniem możemy upiec każdy inne mięso. Począwszy od boczku, przez karkówkę oraz pierś z kurczaka. Jeśli jednak zdecydujemy się na inny rodzaj mięsa pamiętajmy o wcześniejszym przygotowaniu. O ile kiełbasa nie wymaga specjalnych przypraw, to nasza karkówka wspaniale komponuje się z aromatycznymi marynatami i różnymi ziołami. Warto więc przygotować mięso pod kij o wiele wcześniej.
Wielki szaszłyk – szaszłyki kojarzą nam się z cienkimi, długimi patyczkami, na które nałożone są warzywa i mięsne dodatki. Kto jednak zabroni nam stworzyć gigantycznego szaszłyka na kiju na ognisku? Technika jest ta sama, pomysł również, tyle że dłuższy czas pieczenia i większe składniki. Ognisko uwielbia: cebulę, paprykę, bakłażana, cukinie. Tworząc naszego szaszłyka musimy pamiętać, aby wybierać warzywa o twardszej strukturze, aby wytrzymały pieczenie nad ogniem.
Podpłomyki – to najstarszy rodzaj chleba, którego kształt przypomina niezgrabne placki. Są bardzo łatwe do stworzenia nawet w najtrudniejszych warunkach. Wystarczy trochę soli, wody, oleju i przypraw. Gotowe ciasto nakładamy na patyk. Powstanie długi rulonik, który będzie gotowy gdy zarumienię się z wierzchu. Do gotowego podpłomyka możemy dołączyć wszelkie dodatki od warzyw, po różnego rodzaju pasty. Świetny chleb, idealnie komponuję się w ogniskowy klimat.
Banan z ognia – wyśmienity pomysł na deser. Jedni preferują ściągnięcie skórki z dojrzałego banana, przyprawienie go cynamonem, imbirem, rodzynkami i pieczenie w foli aluminiowej około 10min. Ja polecam pieczenie banana w skórce, aż do momentu kiedy zrobi się czarna. Taka wersja sprawia, że mąż staje się niezwykle słodki i przyjemny.
Kociołek – specjalny żeliwny kociołek to niezbędnik dla rodzinnych kucharzy, kochających gotować na świeżym powietrzu. Kociołek idealny jest do pieczenia wszystkiego, czego żołądek zapragnie. U mnie w rodzinie pieczemy, albo inaczej dusi warzywa i mięso (duszonki). Kociołek wykładamy liśćmi kapusty, dodając także: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, paprykę, żeberka i pieczarki. Chociaż ta potrawa wymaga zdecydowanie najdłuższego czasu przyrządzenia, to niewątpliwe skradnie serce każdego smakosza.
zobacz również:
- Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!
- Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje\
- Sałatki ziemniaczane – różne przepisy
- Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy