Pomysł na słodkie śniadanie w stylu francuskim

4 lutego 2018, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Pierwsze śniadanie na słodko? Dlaczego nie! Tak przecież jada się we Włoszech, Hiszpanii czy Francji. Pyszna kawa i croissant to doskonały sposób na pobudkę i znakomite rozpoczęcie dnia. Kuszące, słodkie przebudzenie w postaci mleczno-karmelowych rogalików Bonjour proponuje między innymi firma Dan Cake.

jajka smażona na maśle, słodki twarożek, truskawki – a wszystko to owinięte w tortille

 

Paryski styl

O tym, że we Francji poranki wita się na słodko przekonuje już obraz Auguste’a Renoira „Śniadanie wioślarzy”. Od końca XIX wieku niewiele się w tej mierze zmieniło. Pierwszy francuski posiłek niezmiennie to słodkie i lekkie przebudzenie, które ma pozytywnie nastroić na cały nadchodzący dzień. Sięgając po rogalika i kawę, można bez pośpiechu i zbędnych przygotowań celebrować poranek.

Nie dziwi zatem, że paryskie croissanty tak często pojawiają się we francuskich filmach. Na wielkim ekranie słodkimi rogalikami raczyły się już  Juliette Binoche, Audrey Tautou i Sophie Marceau. Duet: croissant i kawa najlepiej sprawdza się oczywiście w romantycznych scenach o poranku. Taka przekąska to bowiem doskonały afrodyzjak nie tylko w filmowej fabule.

Słodkości najlepsze o poranku

Wersja śniadania na słodko nie jest też pozbawiona zdrowotnego uzasadnienia. Rano nasz organizm najbardziej potrzebuje węglowodanów. Jeśli więc jesteśmy łasuchami, to właśnie wtedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na małe przyjemności. Do południa nasz organizm trawi najszybciej, a początek aktywnego dnia sprawia, że energetyczny posiłek jest jak najbardziej wskazany.

Croissant o poranku powoli nam doczekać do pory lunchu, kiedy z zaostrzonym apetytem sięgniemy po bardziej obfity posiłek. Taka strategia sprawdza się znacznie lepiej niż jadanie sycących śniadań zaraz po przebudzeniu, gdy nasz żołądek nie jest jeszcze rozbudzony, a my nie czujemy się głodni. Wystarczy spojrzeć na piękne paryżanki!

Mleczny, karmelowy, kobiecy

Nie da się ukryć: słabość do słodyczy mają przede wszystkim panie. Pewnie dlatego trójpak rogalików Bonjour idealnie mieści się w kobiecej torebce. Trzy słodko nadziane rogaliki z powodzeniem wystarczą, by: pysznie rozpocząć dzień, poczęstować przyjaciółkę i zostawić sobie awaryjnego croissanta, który pomoże przezwyciężyć ewentualne przeciwności.

Mleczno-karmelowe nadzienie rogalików Dan Cake to również ukłon w stronę kobiecego podniebienia. Dwa delikatne smaki splatają się ze sobą, tworząc pyszny krem, który doskonale komponuje się z mięciutkim rogalikiem. Doskonały smak i świeżość rogalików Bonjour to pierwsze fundamenty udanego poranka. Dodatkowo wzmacnia je jeszcze fakt, że wypieki Dan Cake  nie zawierają substancji konserwujących, sztucznych barwników czy aromatów. Bo przecież jakość liczy się nie tylko o poranku.

 

zobacz również:

Owsianka na śniadanie – przepis i płatki owsiane dla zdrowia

Lunchbox dieta do pracy – przepisy na śniadanie do biura

Różne przepisy na naleśniki i farsze

Smaczne omlety – przepisy czytelników