Pomidorowa z bazylią i curry

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna zupka pomidorowa dla miłośników egzotyki .

Czas :1 ½ godziny

Składniki :

¼ kury ( ok. 75 dag )

25 dag wołowiny rosołowej

3 marchewki

1 pietruszka

¼ selera

1 cebula

1/3 pora

3 liście laurowe ( małe )

4 ziela angielskie

magii w płynie

1 przecier pomidorowy 30 % ( 10 dag )

2 łyżki suszonej bazylii ( + jeżeli jest to 1 łyżka świeżej do posypania – jak nie to natka pietruszki )

curry do smaku

1 litr wody

szczypta cukru

Mięso z kury , wołowinę , warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać przecier pomidorowy, bazylię . Zagotować .Doprawić maggi , curry i szczyptą cukru .

Posypywać usiekaną świeżą bazylią lub natka pietruszki .

Ja podałam z bawarskimi kluseczkami Spatzle ( kupiłam gotowe )

Mięso obrać od kości i zamrozić na pierogi lub krokiety . Z marchewki , pietruszki i selera zrobić sałatkę po dodaniu pozostałych składników .Lub zrobić z tego mięsa i warzyw po dodaniu upieczonego boczku i usmażonej wątróbki pasztet drobiowy .

file1269017945



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz