Pomarańczowo-orzechowe ciasto

8 grudnia 2010,
dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia Delecta
  • cukier waniliowy Delecta
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • olejek rumowy Delecta – kilka kropel
  • polewa czekoladowa Delecta

Masło roztapiamy. Białka ubijamy na sztywno – miksujac dorzucamy resztę składnikow czyli makę, cukier zwykły i waniliowy, żółtka, kilka kropel olejku, proszek do pieczenia a na końcu powoli wlewamy masło. Gdy uzyskamy jednolitą masę wyłączamy mikser, wrzucamy orzechy i skórke pomarańczową oraz cytrynową, delikatnie mieszamy. Wlewamy do wytłuszczonej i wysypanej bulłką tartą formy – pieczemy ok 40 minut w temt 180 stopni.
Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy np kandyzowana skorką pomaranczową.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....