Pomarańczowo-orzechowe ciasto

8 grudnia 2010, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia Delecta
  • cukier waniliowy Delecta
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • olejek rumowy Delecta – kilka kropel
  • polewa czekoladowa Delecta

Masło roztapiamy. Białka ubijamy na sztywno – miksujac dorzucamy resztę składnikow czyli makę, cukier zwykły i waniliowy, żółtka, kilka kropel olejku, proszek do pieczenia a na końcu powoli wlewamy masło. Gdy uzyskamy jednolitą masę wyłączamy mikser, wrzucamy orzechy i skórke pomarańczową oraz cytrynową, delikatnie mieszamy. Wlewamy do wytłuszczonej i wysypanej bulłką tartą formy – pieczemy ok 40 minut w temt 180 stopni.
Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy np kandyzowana skorką pomaranczową.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz