Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe,
– mały słoik suszonych pomidorów,
– opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
– 200 g mrożonego szpinaku,
– szklanka śmietany UHT 30%,
– szczypta suszonego oregano,
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
1.Polędwiczki oczyść z błon, na środku przekrój je na pół. W każdej części mięsa zrób nacięcie cienkim nożem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.
2.Każdy z kawałków dopraw przyprawą, aby mięso było aromatyczne.
3.Rozmrożony szpinak odcedź z wody. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki i zmieszaj razem ze szpinakiem.
4.Polędwiczki nafaszeruj przygotowanym nadzieniem.
5.Mięso smaż na patelni z każdej ze stron, potem ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz 20 minut w temperaturze 160°C.
6.Na tej samej patelni podsmaż oregano. Następnie wlej do niego śmietankę i gotuj do zagęszczenia. Pokrojone w plastry mięso serwuj w duecie z sosem.
7.Do polędwiczek możesz podać smażone ziemniaki.