Polędwica z soczewicą

5 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

300g polędwicy wołowej
150g soczewicy zielonej lub czerwonej
5 pomidorków koktajlowych
15 listków rukoli
1 łyżka masła
1 biała cykoria
łyżka posiekanej natki pietruszki
kieliszek białego wina wytrawnego
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, brązowy cukier do smaku

Przygotowanie
W rosole ugotować soczewicę do miękkości. Polędwicę marynować w oliwie z oliwek i pieprzu. Smażyć powoli na patelni, im dłużej, tym mięso będzie bardziej wysmażone. Na maśle usmażyć przekrojoną wzdłuż cykorię, aż nabierze koloru. Następnie dodać wino i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić soczewicę i wymieszać z przekrojonymi na pól pomidorkami i rucolą. Na talerze wysypać soczewicę, nałożyć cykorię, posypać siekaną natką i wyłożyć mięso pokrojone w grube plastry. Polać delikatnie sosem powstałym z duszenia cykorii. Podawać na liściach sałaty.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...