Polędwica z soczewicą

5 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

300g polędwicy wołowej
150g soczewicy zielonej lub czerwonej
5 pomidorków koktajlowych
15 listków rukoli
1 łyżka masła
1 biała cykoria
łyżka posiekanej natki pietruszki
kieliszek białego wina wytrawnego
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, brązowy cukier do smaku

Przygotowanie
W rosole ugotować soczewicę do miękkości. Polędwicę marynować w oliwie z oliwek i pieprzu. Smażyć powoli na patelni, im dłużej, tym mięso będzie bardziej wysmażone. Na maśle usmażyć przekrojoną wzdłuż cykorię, aż nabierze koloru. Następnie dodać wino i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić soczewicę i wymieszać z przekrojonymi na pól pomidorkami i rucolą. Na talerze wysypać soczewicę, nałożyć cykorię, posypać siekaną natką i wyłożyć mięso pokrojone w grube plastry. Polać delikatnie sosem powstałym z duszenia cykorii. Podawać na liściach sałaty.