Polędwica wołowa z serem camembert

13 września 2013, dodał: katasia
Artykuł zewnętrzny

Polędwica wołowa z camembert to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.


Będziesz potrzebować:
1 Camembert (np. Merci Chef ! 100 g z pieprzem)
4 kawałki wołowiny (polędwica)
50g pieprzu ręcznie rozgniecionego
10ml oleju
30ml koniaku
sól do smaku
100ml śmietany
200ml bulionu wołowego
Obtocz kawałki wołowiny w zmielonym pieprzu, a następnie pozbądź się jego nadmiaru. Pokrój w tym czasie camembert na ok. 1cm plasterki. Na patelni podgrzej olej i opiecz kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlej odrobiną koniaku. Zdejmij mięso z ognia i połóż na każdym kawałku plastry camembert, a następnie włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 5 minut. W tym czasie wlej na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejsz jego objętość i dodaj śmietanę. Podgrzewaj tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnij kawałki mięsa, rozłóż na talerzach i polej sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.
Idealnym dodatkiem będzie ulubiona sałatka ze świeżych warzyw oraz chrupiące frytki lub talarki.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.