Płow – uzbecka potrawa jednogarnkowa
składniki:
– 1/2 kg wołowiny (chociaż oryginalnie powinna być baranina)
– 2 cebule
– 3 niewielkie marchewki
– 1/2 kg ryżu
– 2 główki czosnku
– pomidor
– dymka
– 2 ogórki
– natka pietruszki
– świeża bazylia i kolendra
– ziarna kolendry
– kmin rzymski
– olej do smażenia
W rondelku rozgrzać olej, wsypać przyprawy i chwilę smażyć, dodać mięso pokrojone w grubą kostkę, a gdy się zrumieni, dodać cebule pokrojone w piórka i smażyć do zeszklenia. Dodać marchew, pokrojoną w talarki, po 10 minutach wsypać ryż, mieszać aby się równo przysmażył. Gdy będzie szklisty zalać taką ilością wrzątku aby sięgał ponad ryż na dwa palce (ogólna zasada: na szklankę ryżu – dwie szklanki wody itd). Dodać główki czosnku z odciętą podstawą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia ryżu. Jeśli ryż będzie jeszcze twardy dodać odrobinę wody i nadal gotować.