Te pyszne placuszki z mascarpone są puszyste i wilgotne. Są łatwe w przygotowaniu i stanowią doskonały przepis na pyszne i pożywne śniadanie, które pokocha cała Twoja rodzina. Dodatkowo placki czy też racuszki są smaczne jako zabawna, prosta kolacja, a nawet mogą być podawane jako deser z odpowiednim dodatkiem owoców lub sosów. To racuszki o klasie luksusowej, ale czasami wszyscy zasługujemy na danie mistrzów.
Fot.: Redakcja
Placuszki z mascarpone to mój rezerwowy przepis, gdy chcę przygotować wyjątkowe śniadanie dla mojej rodziny. Można je łatwo ubić w jednej misce, z dodatkiem jogurtu naturalnego i łatwo je także przygotować bezglutenowo, jeśli wiem, że na śniadaniu pojawi się mój brat. Mąkę zwykłą w przepisie można zastąpić mąką bezglutenową lub mąką pełnoziarnistą albo mąką owsianą (racuszki będą delikatniejsze).
Jeśli nie próbowałeś dodać serka mascarpone do ciasta na racuchy, wiele straciłeś! Te racuchy są po prostu na wyższym poziomie. Trochę kremowe, bardzo puszyste i pożywne. To takie śniadanie, które chętnie zjadłbyś także na kolację. Używanie mascarpone w racuchach może wydawać się nieco dziwne, ale warto zaufać dobrym przepisom. Mascarpone nie tylko dodaje kremowej konsystencji, ale także dodaje smaku i sprawia, że na talerz nakładamy pyszności. Racuchy z dodatkiem mascarpone sprawiają też, że czujesz się pełen energii i gotowy na dzień. Zwłaszcza w połączeniu z sezonowymi owocami.
Konsystencja mascarpone zapewnia placuszkom wyjątkowo puszystą konsystencję. Kiedy serek reaguje z proszkiem do pieczenia, tworzą się pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że racuszki pięknie wyrastają podczas smażenia, dzięki czemu wnętrze jest miękkie, puszyste i delikatne. Mascarpone jest lekko słodki i maślany i dodaje odrobinę luksusu zwykłym racuszkom, które znamy na co dzień. Mascarpone to bogaty i kremowy włoski ser znany ze swojej gładkiej i aksamitnej konsystencji. Jest tradycyjnie wytwarzany z mleka krowiego i jest szeroko stosowany zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Mascarpone ma wysoką zawartość tłuszczu, zwykle około 60-75%, co nadaje mu luksusowy smak i konsystencję.
Do placków warto podawać różnorodne świeże owoce, aby zrównoważyć bogactwo naleśników. Dobrze sprawdzają się jagody, takie jak truskawki, borówki, maliny lub jeżyny, podobnie także plasterki bananów, kiwi lub brzoskwiń. Skórka z cytryny (a także odrobina soku) dodaje naleśnikom smaku i równoważy bogactwo mascarpone. W tym połączeniu jest niezbędna i niebiańsko smakuje szczególnie w połączeniu z truskawkami. Placki z mascarpone najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jednak jeśli zrobimy dużą porcję można je przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Jak przygotować placuszki z mascarpone – instrukcja
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 125 gramów serka mascarpone
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
– 2 średnie jajka
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– odrobina startej skórki z cytryny lub limonki
– odrobina soli
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Dodać serek mascarpone, jogurt i wbić jajka. Zmiksować lub wymieszać do połączenia składników na gładkie i gęste ciasto. Mocno rozgrzać patelnię i na oleju smażyć okrągłe racuszki przewracając placki w trakcie smażenia na drugą stronę. Usmażone racuchy przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców, cukrem, miodem lub z polewą owocową lub czekoladową.