Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane z duszonymi pieczarkami :
Czas : 30 minut
Składniki :
3 duże ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki
Sól
Pieprz mielony
Olej do smażenia
1 łyżka masła
25 dag pieczarek
sos sojowy
200 mll słodkiej śmietanki
Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.
Pieczarki pokroić w grube plasterki ( lub mniejsze na połówki )i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do rondelka . Zalać śmietanką , dodać masło . Dusić mieszając 5 minut na małym gazie. Doprawić sosem sojowym , pieprzem Zagęścić sos mąką podsmażoną na rumiano na suchej patelni .
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę ( 2 łyżki ) , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje masy ziemniaczanej – lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem .
Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku, mikrofali , na patelni)