Placki z cukinii z serem feta
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
– 3 cukinie
– jogurt
– 5 ząbków czosnku
– oliwa z oliwek
– 3 jajka
– 6,5 łyżki mąki
– koperek, pietruszka, szczypiorek
– ostra papryka
– 200 g sera typu feta
– jogurt
– 5 ząbków czosnku
– oliwa z oliwek
– 3 jajka
– 6,5 łyżki mąki
– koperek, pietruszka, szczypiorek
– ostra papryka
– 200 g sera typu feta
Przygotowanie:
Zetrzeć cukinię w języczki i posolić, odstawić na 15 minut, odcisnąć nadmiar wody, wycisnąć czosnek. Do rozbitych jajek dodać mąkę. Rozrobić masę tak, aby nie było grudek. Dodać cukinię do masy jajecznej, czosnek i cebulę. Wymieszać. Zioła posiekać, dodać do masy. Ser drobno pokroić, albo pokruszyć. Dodać do masy razem z papryką. Wymieszać i smażyć na oliwie (dobrze rozgrzanej). Nakładać na patelnie tak samo jak placki ziemniaczane. Jeść z jogurtem wymieszaną z ziołami.