Placek drożdżowy bez zagniatania

12 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

KeksPlacki drożdżowe kuszą zapachem i smakiem, ale kiedy przed nami stoi ciasto do zagniecenia, od razu zmniejsza nam się na nie ochota. Przedstawiam przepis na „drożdzówkę” bez zagniatania, ponieważ kluczem do niego jest 10-godzinna fermentacja, podczas której sami możemy odpocząć i zająć się sobą;)

Przepis pochodzi z książki Ciasta błyskawiczne A. Chomicz, A. Stradeckiej.

 

 

 

Składniki:

2 jajka

szklanka cukru

pół kostki masła

pół szklanki mleka

po 2 łyżki rodzynków i/lub smażonej w cukrze skórki pomarańczowej

50g drożdży

5 suszonych moreli

2 szklanki mąki

masło i bułka tarta do formy

 

Mleko podgrzać, dodać masło i stopić. Wbić do miski jajka, dodać cukier i roztrzepać. Dodać mleko z masłem i pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na noc.

Morele umyć, odsączyć i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć i również odsączyć. Posiekać skórkę pomarańczową. Do miski z ciastem dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Dodać bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

Do dekoracji można przyrządzić lukier, ucierając 2/3 szklanki cukru pudru i dolewając sok z jednej cytryny. Polać nią placek tuż po wyjęciu z piekarnika.