Placek drożdżowy bez zagniatania

12 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

KeksPlacki drożdżowe kuszą zapachem i smakiem, ale kiedy przed nami stoi ciasto do zagniecenia, od razu zmniejsza nam się na nie ochota. Przedstawiam przepis na „drożdzówkę” bez zagniatania, ponieważ kluczem do niego jest 10-godzinna fermentacja, podczas której sami możemy odpocząć i zająć się sobą;)

Przepis pochodzi z książki Ciasta błyskawiczne A. Chomicz, A. Stradeckiej.

 

 

 

Składniki:

2 jajka

szklanka cukru

pół kostki masła

pół szklanki mleka

po 2 łyżki rodzynków i/lub smażonej w cukrze skórki pomarańczowej

50g drożdży

5 suszonych moreli

2 szklanki mąki

masło i bułka tarta do formy

 

Mleko podgrzać, dodać masło i stopić. Wbić do miski jajka, dodać cukier i roztrzepać. Dodać mleko z masłem i pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na noc.

Morele umyć, odsączyć i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć i również odsączyć. Posiekać skórkę pomarańczową. Do miski z ciastem dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Dodać bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

Do dekoracji można przyrządzić lukier, ucierając 2/3 szklanki cukru pudru i dolewając sok z jednej cytryny. Polać nią placek tuż po wyjęciu z piekarnika.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...