Placek drożdżowy bez zagniatania
Przepis pochodzi z książki Ciasta błyskawiczne A. Chomicz, A. Stradeckiej.
Składniki:
2 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
pół szklanki mleka
po 2 łyżki rodzynków i/lub smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
50g drożdży
5 suszonych moreli
2 szklanki mąki
masło i bułka tarta do formy
Mleko podgrzać, dodać masło i stopić. Wbić do miski jajka, dodać cukier i roztrzepać. Dodać mleko z masłem i pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
Morele umyć, odsączyć i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć i również odsączyć. Posiekać skórkę pomarańczową. Do miski z ciastem dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Dodać bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.
Do dekoracji można przyrządzić lukier, ucierając 2/3 szklanki cukru pudru i dolewając sok z jednej cytryny. Polać nią placek tuż po wyjęciu z piekarnika.